TUZLARIJE - BILTEN TK

06.04.2008.
Vlada TK
300 000 KM za subvencioniranje kamata stambenih kredita za boračku populaciju
Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Program korištenja sredstava za subvencioniranje kamata na dugoročne stambene kredite za korisnike prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite u 2008. godini.

Za ove namjene u budžetu Tuzlanskog kantona planirano je 300 000, 00 KM.
Korisnici boračko-invalidske zaštite će na odobrene dugoročne stambene kredite plaćati kamatu od 2% godišnje, a sve iznad tog procenta će Ministarstvo za boračka pitanja u ime korisnika izabranoj komercijalnoj banci subvencionirati do punog isnosa ugovorene kamatne stope.

Banka posredstvom koje će biti subvencionirane kamate bit će izabrana u skladu sa procedurom definisanom Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela i Odluku o podizanju spomen obilježja za poginule branioce sahranjene van područja Tuzlanskog kantona. Prema spiskovima općinskih organizacija porodica šehida-poginulih boraca Tuzlanskog kantona van područja Tuzlanskog kantona sahranjeno je 535 pripadnika Armije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, za koje je proces identifikacije doveden do kraja.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je odobrila Ministarstvu za boračka pitanja podizanje jedinstvenih spomen obilježja poginulim pripadnicima Armije BiH i MUP-a Tuzlanskog kantona u ratu 1992-1995. godina, a koji su sahranjeni van područja Tuzlanskog kantona prema spisku koji je verifikovala Komisija za realizaciju ovog Projekta.
Za izgradnju jedinstvenih spomen obilježja poginulim pripadnicima Armije BiH i MUP-a TK u budžetu Tuzlanskog kantona za 2008. godinu planirano je 450 000 KM.
Osim 535 spomen obilježja van Tuzlanskog kantona na području Tuzlanskog kantona prema posljednjih podacima neophodno je izraditi i postaviti još 198 jedinstvenih spomen obilježja.

Priredio(la): S.M.