TUZLARIJE - BILTEN TK

30.03.2011.
Usvojen Budžet Tuzlanskog kantona


Dan prije isticanja Odluke o privremenom finansiranju, danas je na redovnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona usvojen Budžet Tuzlanskog kantona za 2011. godinu u iznosu od 396.574.164 KM.



Iako je i danas bilo amandmana, budžet je na kraju izglasan bez izmjena u odnosu na Nacrt. Prema onome što se moglo čuti od premijera Vlade TK Seada Čauševića, ovaj Budžet ne može biti razvojni, više je stabilizacijski s obzirom na 40 miliona naslijeđenog duga i 17 miliona dospjelih kreditnih zaduženja, te činjenicu da je u ovom Kantonu 10.000 više nezaposlenih u odnosu na zaposlene. Ipak, premijer vjeruje u novoizabranu Vladu i smatra da će analizom i akcionim planom za sanaciju uspjeti u mnogim planovima, s tim da svi moraju imati u vidu da je Budžet socijalni i da se moraju tražiti kompromisi i primjeniti mjere štednje. Nakon što se izdvoje sredstva za plaće i doprinose budžetskih korisnika i sredstva za zdravstvo, ostaje oko 100 miliona za sve ostale potrebe Tuzlanskog kantona.

Nakon premijerovog izlaganja pristupilo se glasanju te je Budžet Tuzlanskog kantona usvojen sa 29 glasa ZA i 3 suzdržana.

U nastavku rada sjednice poslanici će razmatrati prijedlog Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2011. godinu, prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona, prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2011. godinu, razmatranje Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2011. godinu, razmatranje Programa rada Skupštine Tuzlanskog kantona za 2011. godinu i razmatranje prijedloga Odluke o imenovanju Komisije u oblasti izdavanja urbanističke saglasnosti.

S.M.