TUZLARIJE - BILTEN TK

01.04.2011.
Odžana 3. vanredna sjednica Vlade TK

Na danas održanoj 3. vanrednoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona donesen je Zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona da u skladu sa Budžetom Tuzlanskog kantona za 2011. godinu donese Odluku o odobravanju finansijskih sredstava na ime pomoći zaposlenicima u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom iz resorne nadležnosti, koja nisu u mogućnosti vršiti redovnu uplatu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.


Razlog za donošenje ovog Zaključka jeste prestanak važenja prethodne Odluke Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona, čime su zaposlenici Fabrike obuće “Aida” Tuzla, Unioninvest - “Mašinska montaža” Tuzla, “Rudnici nemetala” Kladanj, “Elektromontaža” Tuzla, “Livnica čelika“ Tuzla, “Bosnia valves“ Tuzla i “Koksno-hemijski kombinat“ Lukavac izgubili pravo na zdravstveno osiguranje.
Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je zadužen da radi osiguranja pristupa pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, zaposlenicima i članovima uže porodice zaposlenika pomenutih kompanija u skladu sa zakonom, ovjerava zdravstvene knjižice.
Također, Vlada je zadužila Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da sa Ministarstvom zdravstva Tuzlanskog kantona i Zavodom zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona sagleda mogućnost dogovora o visini i načinu obračuna knjiženja pomenutih finansijskih sredstava.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK