TUZLARIJE - BILTEN TK

07.04.2011.
Održan prijem za predstavnike ratnih vojnih invalida


Ministrica obnove, razvoja i povratka Dijana Bilanović i Ministar za boračka pitanja TK Asim Aljić primili su danas u posjetu predstavnike organizacija ratnih vojnih invalida.



Tema sastanka bili su projekti sufinansiranja održivog povratka i načini aplikacije i tretiranja povratnika – ratnih vojnih invalida prilikom raspodjele sredstava. Glavni zahtjev predstavnika populacije ratnih vojnih invalida bila je dosljedna provedba Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica, jer je, kako je istaknuto na sastanku, do sada Zakon provođen parcijalno. Na sastanku je iskazana svjesnost da se ništa ne može riješiti u narednih 5 do 10 dana, ali da je potrebno omogućiti borcima ostvarivanje prava koja su im zakonima zagarantirana. Naime, ratni vojni invalidi su ministre zamolili da se prilikom izrade budućih pravilnika posebna pažnja obrati na pomoć boračkoj populaciji, povratnicima na područje Republike Srpske.

Ministrica Bilanović je izrazila spremnost da se izađe u susret ovim zahtjevima, te upoznala goste da su pravilnici i odluke Ministarstva obnove, razvoja i povratka TK već u pripremi. Obzirom na problematiku, nakon što budu pripremljeni, u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja biti će usaglašeni sa zakonima koji tretiraju boračku populaciju, a također, iskazana je spremnost da se u provođenju postupka dodjele sredstava po mogućnosti uključe i predstavnici organizacija ratnih vojnih invalida.

Ministrica Bilanović je ratne vojne invalide upoznala i sa deficitom u Budžetu TK za 2011. godinu i ograničenim sredstvima kojima ovo ministarstvo raspolaže, ali i sa aktivnim stavom Ministarstva na obezbjeđivanju dodatnih sredstava iz drugih fondova, kako bi se mogli snažnije podržati projekti održivog povratka.

Današnjem sastanku osim ministara sa saradnicima, prisustvovali su Fahrudin Hasanović, Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida TK, te Began Karić, Bajro Šahbazović, Sead Hasanović, Sabit Ahmetović i Nedžib Delić, predsjednici organizacija ratnih vojnih invalida iz Zvornika, Vlasenice, Milića, Bratunca i Srebrenice.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK