TUZLARIJE - BILTEN TK

06.04.2011.
U prošloj godini 5240 kandidata položilo vozački ispit

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o edukaciji u saobraćaju u toku 2010. godine. Odsijek za saobraćajnu edukaciju Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK je u toku 2010.godine organizovao niz planiranih aktivnosti u oblasti edukacije u saobraćaju: praćenje osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila, organizovanje polaganja ispita iz poznavanja propisa o osnovama bezbjednosti saobraćaja, upravljanja motornim vozilom, edukacija instruktora vožnje, licenciranih predavača i ispitivača, poboljšanju uslova za provođenje ispita, edukaciji djece osnovnih škola o ponašanju u saobraćaju i druge aktivnosti vezane za proces educiranja u saobraćaju.

U izvještajnom periodu na 8 ispitnih mjesta (Banovići, Gračanica, Gradačac, Lukavac, Živinice, Srebrenik, Kladanj i Tuzla) je organizovano polaganje ispita za sticanje vozačke dozvole. Na ispit iz poznavanja propisa pristupilo je 6870 kandidata od čega je 4545 kandidata položilo ispit.

Ovdje je bitno napomenuti da ukupan broj izlazaka na ispit ne predstavlja broj kandidata već broj pokušaja polaganja, obzirom da jedan dio kandidata izlazi više puta na polaganje. Prosječna prolaznost na ispitu iz poznavanja propisa u izvještajnom periodu je iznosila 66% navodi se u Izvještaju. U istom periodu na navedenim ispitnim mjestima ispitu iz upravljanja motornim vozilom pristupilo je 8135 kandidata od čega je 5240 kandidata položilo a 2895 kandidata nije položilo ispit, odnosno prosječna prolaznost na ispitu iz upravljanja motornim vozilom u izvještajnom periodu je iznosila 64%.

Sedamnaest kandidata steklo je licence predavača teorijske nastave, ispitivača iz teoretskog dijela ispita i ispitivača iz upravljanja motornim vozilom, a osamnaest kandidata je steklo dozvolu vozač-instruktor.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK