TUZLARIJE - BILTEN TK

06.04.2011.
Reakcija Vlade TK na najavu štrajka radnika ˝Aide˝
Ministar Knežiček poziva radnike da ne štrajkuju, da čuvaju investitore i kupce


Na današnjoj sjednice Vlade TK vanredno je razmatrano i stanje u Fabrici obuće Aida, a vezano za štrajk kojeg su radnici najavili za sutra.



Teško stanje u Aidi traje već drugu deceniju, a novoformirana Vlada TK najavljuje trajnije rješenje za ovu fabriku i njene radnike. Zaključkom Vlade TK zaduženo je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona da u skladu sa Budžetom Tuzlanskog kantona za 2011. godinu odobri finansijska sredstava za pomoć zaposlenicima u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom koja zbog održavanja tekuće likvidnosti nisu u mogućnosti vršiti redovnu uplatu za obavezno zdravstveno osiguranje.

Za 55 dana nova vlada je odvojila sredstava kao stara za godinu

- Na današnjoj sjednici Vlade TK razmatrana je Informacija o stanju u Fabrici obuće Aida i najavljenom štrajku radnika Aide za 7.4. 2011. godine. Razmatrajući aktuelnu situaciju Fabrike obuće Aida Tuzla, Vlada TK je zauzela aktivan stav prema Fabrici, smatrajući da dugo godina problem nije rješavan na pravi način, te da je došlo vrijeme da se aktivan stav pretvori u zaključna razmatranja.
Moram reći da je u prošloj godini za pomoć Aidi dodjeljeno 829.000 KM, a da je Vlada u novom sazivu od 11.2 do danas uspjela da Aidi pomogne sa 800.000 KM, čime će se rješavati i problem uvezivanja radnog staža za 61 radnika koji ispunjavaju uslov za penziju. Ova Vlada je uspjela da osigura zdravstveno osiguranje radnika i njihovih porodica do kraja 2011. godine.
Zdravstveno osiguranje za 823 radnika

Zaključkom Vlade TK zadužuje se Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da radi osiguranja pristupa pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, ovjerava zdravstvene knjižice zaposlenicima i članovima njihovih porodica za 555 zaposlenika Fabrike obiće Aida, 22 zaposlenika Unioninvest „Mašinska montaža“ Tuzla, 20 zaposlenika „Rudnika nemetala“ Kladanj, 23 zaposlenika „Elektromontaže Tuzla, 3 zaposlenika Livnice čelika Tuzla, 188 zaposlenika „Bosnia valves“ Tuzla i 12 zaposlenika „Koksno hemijskog kombinata „Lukavac.
Ova sredstva, koja je izdvojila nova vlada za 55 dana, su na nivou prošlogodišnjih. Moram reći i da će Fabrika obuće Aida ostati u fokusu zanimanja Vlade TK, ali da će se sve aktivnosti odvijati u zakonskim okvirima. Pozivam uposlenike Fabrike obuće Aida da nastave sa radom, da imaju aktivan odnos prema investitorima i kupcima, te da ne prekidaju te veze, a Vlada TK će učiniti sve da se ovaj problem trajno riješi. U ovoj godini ga trajno ne možemo rješiti ali tvrdim da ćemo ga riješiti u narednom periodu. Vlada će također respektovati mišljenje ekspertnog tima kojeg je Vlada TK imenovala
, kazao je ministar Željko Knežiček.



Kada je u pitanju socijalni aspekt, ministar Hasić je rekao:

- Mi, kao Vlada TK i resorsno ministarstvo na čijem sam čelu, zalažemo se da se sačuva svako radno mjesto. Uposlenici Aide traže materijalno zbrinjavanje kada Fabrika ne radi i mi želimo da postignemo jedan socijalni dijalog u smislu poštivanja zakonskih procesa. Socijalna pomoć može se pružiti onima koji su u stanju socijalne potrebe. Mi želimo da pomognemo na zakonit i jedini mogući način. Radi se o zbrinjavanju osoba koje se nađu u stanju socijalne potrebe, a ne o zbrinjavanju radnika.

Ekspertni tim za izradu Analize stanja u FO „Aida“ D.D. Tuzla

Vlada TK, imenovala je Ekspertni tim za izradu Analize stanja u FO „Aida“ D.D. Tuzla u sastavu: dr.sc. Željko Knežiček, predsjednik, dr. sc. Kadrija Hodžić, član, dr. sc. Željko Rička, član, Sead Hasić član, Mlađen Lazić, član, Ishak Gergić, član.

Zadatak Ekspertnog tima je da nakon urađene analize stanja u roku od 30 dana ponudi adekvatno rješenje usklađeno sa zakonskom regulativom.

S obzirom da je ovim Vlada TK ispunila dio zahtjeva uposlenika Aide za očekivati je da će radnici odustati od štrajka kojeg su najavili za sutra.

S.M.