TUZLARIJE - BILTEN TK

11.04.2011.
Premijer Tuzlanskog kantona
Upriličeni prijemi za delegacije nacionalnih i kulturnih društava


Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević upriličio je danas susrete sa delegacijama nacionalnih i kulturnih društava, Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“.


Prijem "Napredak"


Glavna tema današnjih razgovora bilo je dosadašnje djelovanje društava, te njihove aktivnosti i planovi za naredni period.

Premijer Tuzlanskog kantona je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su uprkos otežanim uslovima za rad nacionalnih i kulturnih društava koja djeluju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu i tokom prošle godine ostavila snažan pečat u kulturnom i društvenom životu ovog prostora, a i sama izrasla u tuzlanski brand.

„U skladu sa cjelokupnom politikom izrade Budžeta za 2011. godinu i karakter samog Budžeta u ovoj godini nismo bili u mogućnosti izvršiti povećanje sredstava namijenjenih za ove namjene. Iako sredstva koja izdvajamo iz Budžeta realno nisu dovoljna za vaš rad, ona predstavljaju važnu pretpostavku za opstanak ovih društava, a u narednom periodu uložit ćemo maksimalne napore da u skladu sa prihodima i mogućnostima Vlade maksimalno podržimo vaše aktivnosti. Društvo bez kulture je ogoljeno društvo, jer kultura je ono što čuva nadu u bolje sutra“, istakao je premijer Čaušević.

Predsjednici Azra Gazibegović i Nikola Čiča su izrazili zahvalnost Vladi Tuzlanskog kantona na podršci koju pruža ovim društvima s obzirom na to da im izdvajanja iz Budžeta Tuzlanskog kantona obezbjeđuju minimum uslova za rad.


Prijem "Preporod"


Iako su izdvajanja u prošloj godini bila manja u odnosu na 2009. godinu, čime su još dodatno umanjena sredstva koja su u ranijim godinama predviđana za rad ovih društava najznačajniji dio redovnih i planiranih aktivnosti je realizovan. Na današnjem sastanku je izražena nada, očekivanje, ali i spremnost da će Vlada Tuzlanskog kantona i ovoj godini uprkos svim poteškoćama podržati rad nacionalnih kulturnih društava jer zajednički cilj je sačuvati tradiciju naroda na ovim prostorima i njegovati vrijednosti suživota.

Osim premijera Čauševića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjim sastancima prisustvovala je prof. dr. Nađa Avdibašić Vukadinović, Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK. U ime „Preporod-a“ sastanku su osim predsjednice Gazibegović prisustvovali mr. sc. Jasna Hadžiselimović, Ismet Suljić i Sakib Aljić predsjednici općinskih društava iz Tuzle, Doboj Istoka i Živinica, dok su u ime „Napretka“ sastanku svjedočili dopredsjednica Društva Žana Altumbabić, gvardijan Franjevačkog samostana fra Zdravko Anđić, i Ivica Kovačević, urednik glasila Hrvatski Glasnik.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK