TUZLARIJE - BILTEN TK

08.04.2011.
Predstavnici OSCE-a posjetili Ministarstvo obrazovanja


Predstavnici OSCE-a Peter Bas-Backer, Viši predstavnik šefa misije OSCE-a u BiH i Nihad Mehić, službenik za obrazovanje pri Uredu OSCE-a u Tuzli posjetili su jučer Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.



Tema razgovora sa ministricom prof. dr. Nađom Avdibašić Vukadinović bilo je stanje u obrazovanju u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na Tuzlanski kanton.

Na sastanku je predočen plan sveobuhvatne reforme u obrazovanju od predškolskog do visokog obrazovanja i to šta je do sada urađeno, a šta se planira u narednom periodu. Želja Ministarstva je da razvije institucionalni pristup, te da pokuša sistemski pristupiti predviđenim reformama, istakla je ministrica Avdibašić Vukadinović, nakon čega je, a što je predstavnike OSCE-a interesiralo, iznijela svoje viđenje po pitanjima Ministarske konferencije koja je do sada pet puta zasjedala, uspostavljanja Državne agencije za obrazovanje, te statusa Pedagoškog zavoda. Reforme u osnovnom obrazovanju, koje će se manifestirati kroz ustavno i zakonsko prenošenje nadležnosti upravljanja i finansiranja osnovnog obrazovanja sa kantona na općine, a što je u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave, također je bila tema jučerašnjeg razgovora.
Osim prethodno pomenutog, tema diskusije bilo je i pitanje obrazovanja romske djece i djece s posebnim potrebama gdje su predočeni uslovi u kojima takva djeca rade, te je iskazan i nedostatak kadra koji su osposobljeni za rad sa takvom djecom.
Također, jučer razgovarano i o situaciji u vezi sa sastavom menadžmenta i školskih odbora u svim školama na području Tuzlanskog kantona.

Kako je najavljeno na jučerašnjem sastanku, ovo je prvi sastanak ovog tipa, na kojem su samo otvorene određene teme, a razgovori o ovim temama će se nastaviti i u narednom periodu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK