TUZLARIJE - BILTEN TK

17.04.2011.
Mjere koje je nova Vlada TK do sada preduzela u vezi ˝Aide˝


U povodu, za sutra najavljenih, protesta radnika Fabrike obuća „Aida“, s ciljem objektivnog i cjelokupnog informisanja, Vlada Tuzlanskog kantona želi obavijestiti javnost o do sada preduzetim aktivnostima kada je u pitanju problematika u ovoj fabrici.

U prva dva mjeseca od kako je formirana, Vlada Tuzlanskog kantona je četiri puta na sjednicama Vlade i kolegija Vlade razmatrala situaciju i potencijalna rješenja problema u Fabrici obuće „Aida“, te do sada izdvojila ukupno 800.000 KM za zbrinjavanje radnika ove fabrike. Za povezivanje radnog staža i stvaranje preduslova za penzionisanje 61 radnika koji su stekli uslove za penziju izdvojeno je 700.000 KM, te 100.000 KM za zdravstveno osiguranje svih uposlenika Fabrike obuće „Aida“ i članova njihovih porodica do kraja 2011. godine.



Također, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva i Vlada Tuzlanskog kantona u cjelini su sa strateškim partnerom obezbijedili ugovore i repromaterijal za proizvodnju u naredna 3 mjeseca u pogonima „Aida-e“ u Tuzli i Dobokom Potoku i to počev od 04. maja tekuće godine. U najskorije vrijeme očekuje se i potpisivanje ugovora i obezbjeđivanje repromaterijala za pokretanje proizvodnje u pogonu u Lukavcu.

U ovoj godini Vlada Tuzlanskog kantona planirala je izdvojiti finansijska sredstva za penzionisanje još 14 radnika Fabrike obuće „Aida“, koji će u narednom periodu steći uslove za odlazak penziju, kao i sredstva za reviziju radne sposobnosti 54 invalida druge kategorije, uposlenika ove fabrike.

Na ovaj način Vlada Tuzlanskog kantona je pokazala svoju iskrenu opredijeljenost za sistemsko i trajno rješavanje problema, te restrukturiranje Fabrike obuće „Aida“, istovremeno posebnu pažnju posvećujući socijalnim aspektima ove problematike.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje