TUZLARIJE - BILTEN TK

15.04.2011.
Pedagoški zavod se izdvaja iz Ministarstva u samostalnu upravnu organizaciju


Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona.



Suština izmjena važećeg Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona sastoji se u promjeni naziva i nadležnosti dva postojeća kantonalna ministarstva, a u cilju prenošenja nadležnosti za obavljanje stručnih i drugih poslova vezanih za povratak sa sadašnjeg Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak na Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

Time bi se postigla veća efikasnost i kontrola ostvarivanja prava i obaveza povratničke populacije, te ostvario efikasniji upravni nadzor nad zakonitošću rada organa i institucija koje djeluju u području ostvarivanja prava i obaveza raseljenih i izbjeglih lica i povratnika.

Takođe, ovakvo normativno rješenje je adekvatnije i kada se ima u vidu Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim su definisana pitanja vezana za izbjeglice i raseljena lica, kao i Strategija povratka na državnom nivou, kojom su zacrtane aktivnosti na ovom planu do 2014. godine.

Pored navedenog, ovom reorganizacijom stvaraju se bolji uslovi i mogućnost sadašnjeg Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak u pogledu stvaranja povoljnijeg ambijenta, materijalne i finansijske podrške razvoju poduzetništva i obrta na području Tuzlanskog kantona, a što bi ishodilo povećanjem zaposlenosti i standarda života na Kantonu.

Također, odredbama članova ovog Zakona se vrše veoma značajne promjene u pogledu sadašnje nadležnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i regulišu prelazna rješenja koja su neophodna za implementaciju ovog zakona, uz osiguravanje kontinuiteta rada i izvršavanja poslova.
Kao prvo, poslovi inspekcijskog nadzora, iz nadležnosti Ministarstva prelaze u nadležnost Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.
Druga značajna novina je izdvajanje Pedagoškog zavoda, iz sastava Ministarstva, u samostalnu upravnu organizaciju – Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona. Razlozi za ovu promjenu između ostalog ogledaju se u postizanju autonomnog i neovisnog planiranja rada, izrade programa rada, neovisnog izvršavanja poslova i onemogućavanja da politika izravno utiče na izvršenje poslova u dijelu stručnosti rada Pedagoškog zavoda

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK