TUZLARIJE - BILTEN TK

22.04.2011.
Upriličen prijem za Branku Đurić, ministricu okoliša i turizma FBiH
U povodu obilježavanja Dana planete Zemlje premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević i ministar trgovine turizma i saobraćaja TK Aziz Čačković primili su danas u posjetu Branku Đurić, Ministricu okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine.



Tema razgovora između ostalog bile su aktivnosti i plan djelovanja federalnog ministarstva turizma i okoliša s posebnim akcentom na Tuzlanski kanton. Posebna pažnja posvećena je radu Fonda za zaštitu okoliša FBiH i realizacija aktivnosti i projekata na području našeg kantona. Kako je istakla ministrica Đurić sredstva prikupljena od strane Fonda bit će usmjerena na realizaciju projekata na onom području odakle budu i prikupljena, a osoblje Fonda će biti na raspolaganju za svaku stručnu i tehničku pomoć u pripremi projekata za čiju se realizaciju bude apliciralo.
Također, ministrica Đurić je, nakon prezentacije planova aktivnosti u narednom periodu, ovom prilikom izrazila podršku strateškim opredjeljenjima u pogledu razvoja turizma na području Tuzlanskog kantona.

Premijer Tuzlanskog kantona i ministar trgovine, turizma i saobraćaja su istakli zadovoljstvo iskazanim planovima, ali i očekivanje da će se posebna pažnja prilikom raspodjele sredstava posvetiti Tuzli i Tuzlanskom kantonu u cjelini, obzirom na opterećenost ovog područja industrijskim i drugim zagađivačima.

Ministrica Đurić i ministar Čačković su nakon sastanka sa Premijerom Tuzlanskog kantona prisustvovali i Centralnoj ekološkoj manifestaciji u Tuzlanskom kantonu, kada je u pitanju obilježavanje Dana planete Zemlje. Tom prilikom u cilju podizanja ekološke svijesti o značaju očuvanja životne okoline zasađeno je oko 200 sadnica crnogoričnog drveća i oko 1000 cvijeća.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK