TUZLARIJE - BILTEN TK

12.05.2011.
Vlada TK
3.500.000 KM za intervencije javnim preduzećima


Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas suglasnost na Program Ministarstva industrije, energetike i rudarstva za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice „Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima“.



Sredstva u iznosu od 3.500.000, 00 KM Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva rasporedit će privrednim društvima iz oblasti rudarstva, hemijske, metaloprerađivačke i elektroindustrije, industrije gume i plastike, obuće i tekstila, građevinarstva i grafičke industrije, navodi se u Programu i to do 113.000, 00 kao pomoć privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom iz resorne nadležnosti koja u održavanju tekuće likvidnosti nisu u mogućnosti da plaćaju zdravstveno osiguranje. Visina sredstava do 600.000, 00 KM predviđena je za intervencije privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom iz resorne oblasti, kao pomoć u postizanju ekonomske samoodrživosti (podsticaj izvoza, novo zapošljavanje, povećanje ukupnog prihoda investiciona ulaganja i održavanje postrojenja, priprema za restrukturiranje i privatizaciju neprivatiziranih društava).

Do 800.000, 00 KM predviđeno je za učešće u realizaciji Programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla koji će se realizovati putem Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona vezano za izmirenje obaveza doprinosa za PIO/MIO za zaposlenike koji

su stekli uslove za penzionisanje u privrednim društvima iz resorne oblasti, sa većinskim državnim kapitalom, a za realizaciju prijedloga mjera proisteklog iz Izvještaja Ekspertnog tima formiranog za izradu analize o stanju u Fabrici obuće D.D. „Aida“ Tuzla predviđeno je do 1.337.000, 00 KM. Za intervencije privrednim društvima za sprovođenje predstečajnog postupka za društva nad kojima je pokrenut stečajni postupak, a ista nisu u mogućnosti da plate troškove po sudskom Rješenju predviđen je iznos sredstava do 50.000, 00 KM. Za Sredstva namijenjena za hitne intervencije u slučaju, havarije industrijskog postrojenja, elementarnih nepogoda koje su prouzrokovale veću materijalnu štetu i drugim slučajevima za koje Ministarstvo procijeni da treba hitno djelovat planirano je do 200.00, 00 KM.

Za Podsticaj novih investicija i razvoja u privrednim društvima iz nadležnosti resornog ministarstva planirana je visina sredstava do 400.000, 00 KM.
Vlada je također danas dala saglasnost i na Odluku o utvrđivanju uslova za korištenje sredstava sa potrošačke jedinice „Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima“. Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi za korištenje budžetskih sredstava za ove namjene


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK