TUZLARIJE - BILTEN TK

10.05.2011.
Delegacija Vlade TK posjetila Srebrenik

U okviru planiranih posjeta općinama Tuzlanskog kantona delegacija Vlade Tuzlanskog kantona danas je boravila u Srebreniku.



Na radnom sastanku u prostorijama Općine načelnik Mehmed Bajraktarević sa saradnicima je akcentirao potencijal kojim Srebrenik raspolaže kada je u pitanju poljoprivreda, prezentirao planove razvoja Općine u narednom periodu, te ukazao na određene probleme koji predstavljaju ograničavajuće faktore bržem i kvalitetnijem razvoju Srebrenika.

Jedan od prioritetnih planova Općine jeste zatvaranje deponije za odlaganje otpada koja je ispunila svoje kapacitete, te potreba za iznalaženje nove lokacije ili nekog drugog rješenja za zbrinjavanje otpada, istakao je načelnik Bajraktarević te dodao da u Općini već rade na izradi glavnog projekta za toplifikaciju grada na bazi biomase. „U užem jezgru grada imamo veći broj kotlovnica na čvrsto gorivo što stvara veliki problem u pogledu aerozagađenja, tako da ćemo sa toplifikacijom krenuti iz užeg jezgra grada objedinjavanjem ovih objekata na jedinstven sistem“, riječi su Načelnika.
U svom obraćanju Načelnik je premijeru Čauševiću i ministrima prezentirao i tešku situaciju u pogledu putne infrastrukture, posebno dionice regionalnog puta Gračanica – Srebrenik, preko Sladne. Radi se o veoma prometnoj saobraćajnici koja se nalazi u izuzetno lošem stanju i koja zahtijeva hitnu rekonstrukciju, a osim ovog puta načelnik i saradnici su zamolili Premijera Čauševića da Vlada Tuzlanskog kantona pomogne održavanje lokalnih puteva koji povezuju Srebrenik sa povratničkim naseljima u podnožju Majevice.

„Cilj naše posjete jeste da kroz dijalog detektujemo probleme s kojima se općine susreću, te da pokušamo zajednički iznaći rješenja koja će omogućiti razvoj svih općina, a samim tim i Kantona u cjelini“ riječi su premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića koji se domaćinima zahvalio na dobrodošlici i riječima podrške koje su uputili Vladi Tuzlanskog kantona ali i podcrtao da novca u Budžetu Tuzlanskog kantona nema dovoljno za sve projekte, ali su već u toku aktivnosti za obezbjeđivanje određenih dodatnih sredstava iz inostranih fondova koja će se usmjeriti u razvoj prvenstveno privrede i privrednih kapaciteta.

U okviru posjete Opštini delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, koju su osim premijera Čauševića činili ministrica, prostornog uređenja i zaštite okolice Senija Bubić, ministrica obnove, razvoja i povratka Dijana Bilanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Imšir Škahić, ministar za rad i socijalnu politiku Sead Hasić i ministar trgovine turizma i saobraćaja Aziz Čačković, je posjetila kompaniju za proizvodnju i ugradnju PVC i aluminijske stolarije i drugih proizvoda od aluminija Herceg d.o.o. Srebrenik. „Kompanije kao što je Herce, koje zapošljavaju oko 250 radnika i koje su pretežno orijentirane izvozu robe i usluga su svakako dragulji naše privrede i raduje nas kada vidimo da u našoj okolini imamo i kompanije i ljude koji su se othrvali globalnoj krizi, te nastavili svoje poslovanje uzlaznom putanjom. Ovaj potencijal svi mi moramo iskorititi kako bi sinergijiskim djelovanjem bili generator daljeg razvoja privrede, kako u Srebreniku, tako i u Kantonu i cijeloj Bosni i Hercegovini“ rekao je premijer Čaušević.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK