TUZLARIJE - BILTEN TK

07.04.2008.
Danas u Tuzli
Obilježen Svjetski dan zdravlja


Sedmi april se obilježava kao Svjetski dan zdravlja. U sklopu globalne kampanje zaštite zdravlja od nepovoljnih utjecaja klimatskih promjena, ove godine se Svjetski dan zdravlja obilježava pod motom "Zaštitimo zdravlje od klimatskih promjena“. Tim povodom članovi Udruženja studenata medicine u BiH, Bohemsa - LC Tuzla, danas su na tuzlanskom Korzou građanima Tuzle dijelili edukativne letke o bolestima čovjeka u 2008. godini. Takođe svim zainteresiranim građanima student su mjerili pritisak, tjelesnu težinu, nivo šećera u krvi kao i spirometriju pluća.



Edukativni letak nosi naziv 4. Bolesti čovjeka u 2008. godini. Prije nego što prenesemo sadržaj letka još da napomeno da će u povodu 7 aprila Svjetskog dana zdravlja, Zavod za javno zdravstvo TK u ovoj sedmici realizirat niz aktivnosti sa porukom „Zaštitimo zdravlje od klimatskih promjena“. Planirano je otvaranje INFO telefona za građane za potrebe pružanja informacija iz oblasti javnog zdravlja. Između ostalog, vršit će se kontrola uzoraka vode sa izvorišta kao i uzoraka životnih namirnica iz prometa, a rezultati te analize bit će gotovi do 14 aprila.



Bolesti srca i krvnih sudova
Kardiovaskularne bolesti su grupa oboljenja koja zahvata srce i krvne sudove.
Simptomi
- Bol ispod grudne kosti
- Nelagodnost u smislu gušenja i nedostataka vazduha
- Osjećaj jačeg “lupanja” srca
- Bol u lijevom ramenu i lijevoj ruci
- Slabost, nesvjestica, mučnina….

Šta dovodi do ovih bolesti?
Nezdrava hrana, fizička neaktivnost, pušenje i stress. Takođe postoje i faktori na koje ne možemo uticati a to su urođene mane srca

Način liječenja
Najvažnija je prevencija. Bolesti srca i krvnih sudova su u većini slučajeva teško izlječive. Zato da bi smo uljepšali svoj život čuvajmo svoje zdravlje, zdravo se hranimo i recimo NE PUŠENJU

Šećerna bolest
Šećerna bolest predstavlja hronično stanje potpunog ili djelomičnog manjka inzulina sa posljedičnim povišenjem glukoze u krvi (hiperglikemijom).

Simptomi
Prekomjerna žeđ i želja za jelom
Pojačano mokrenje, gubitak težine, umor, mučnina, povraćanje i zamagljen vid.

Liječenje dijabetesa
- Dobro znanje o šećernoj bolesti
- Dijeta
- Lijekovi
- Fizička aktivnost

Gojaznost
Gojaznost je stanje prekomjerna mase masnog tkiva, a nastaje kada je kalorijski unos veći od energetskih potreba u dužem vremenskom period bez adekvatnog utroška energije.

Izmjerite svoj BMI!
Izražavanje odnosa težine prema visini. Taj odnos nazivamo indeks tjelesne mase (ITM), odnosno BMI (eng.Body Mass index)
BMI = m/h2 (tjelesna masa (kg) / tjelesna visina (m) 2).

Indeks tjelesne mase kg/m2
18, 5 – mršavost
18, 5-24, 9 – normalna zdrava
25, 0-29, 9 – debljina
30, 0-39, 9 – gojaznost
40, 0 bolesna gojzanost

Faktori nastanka
- Psihološki faktori
- Poremećaj bazalnog metabolizma
- Navika jedenja
- Genetski faktori


RAK
Pojam Neoplazma znači novotvorinu, novostvoreno tkivo, dok se pojam RAK (cancer) upotrebljava za označavanje svih malignih, odnosno zloćudnih novotvorevina

Izuzev raka dojke svi drugi oblici učestaliji su kod muškaraca
U 50% zloćudnih tumora postoje dokazi uticaja okoline
U BiH najčešći rak kod osoba muškog spola je rak pluća dok svaki četvrti muškarac koji je obolio ima rak prostate.
Karcinom dojke je najčešći oblik malignih oboljenja kod ženske populacije.

S.P.