TUZLARIJE - BILTEN TK

18.05.2011.
Delegacija Razvojne banke FBiH posjetila TK


Premijer Tuzlanskog kantona sa saradnicima upriličio je danas radni sastanak sa delegacijom Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine koju je predvodio direktor Banke Ramiz Džaferović.



Bila je ovo prilika da predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona izlože svoje planove predstavnicima Banke, i da zajednički pokušaju iznaći rješenja i modele za stvaranje povoljnijih uslova za razvoj privrede na području našeg kantona. Na prvom mjestu tema razgovora bila je stavljanje u promet sredstava koja se prikupljaju od privatizacije preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona. Ovim povodom, a na osnovu pripremljene radne verzije Ugovora o komisionim poslovima, razgovaralo se o mogućnostima plasiranja sredstava, visini kamatnih stopa i dr. Kako je istakao gospodin Džaferović Tuzlanski kanton je prvi kanton u Federaciji BiH koji ulazi u realizaciju zakonskih propisa koji tretiraju oblast privatizacije, a tiču se plasiranja sredstava od privatizacije putem Razvojne banke Federacije BiH.
Premijer Tuzlanskog kantona bio je posebno zainteresiran i za eventualnu mogućnost angažovanja dodatnih sredstava Razvojne banke u cilju stvaranja što veće mase novčanih sredstava koja bi bila na raspolaganju privrednicima sa ovog područja.
Tema današnjih razgovora bilo je i mogućnost obezbjeđivanja sredstava za završetak radova kada je u pitanju zgrada Tužilaštva Tuzlanskog kantona u Tuzli, kao i sredstava potrebnih za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade u koju treba da se usele ministarstva u Vladi Tuzlanskog kantona, koja trenutno rade u iznajmljenim prostorima. „Za cijenu trogodišnje zakupnine koju Vlada Tuzlanskog kantona trenutno plaća za neke od svojih institucija bit ćemo u mogućnosti da rekonstruišemo i našim potrebama prilagodimo objekat koji smo obezbijedili na ime koncesionih naknada“ rekao je ovom prilikom premijer Čaušević ističući da se na taj način na dvije lokacije trajno objedinjuju sve institucije Tuzlanskog kantona što dalje rješava njihov trajni smještaj ali i omogućava bolje povezivanje i efikasnije djelovanje.
Kada su u pitanju ovi projekti direktor Daferović je istakao da u fondu za lokalni razvoj već postoje raspoloživa sredstva za ove i slične namjene tako da se u skorije vrijeme može očekivati i realizacija pomenutih projekata.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK