TUZLARIJE - BILTEN TK

07.04.2008.
U povodu Svjetskog dana Roma
Nagrađeni najuspješniji učenici


U OŠ “Mejdan” danas je održana svečanost u povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma.



Promociju uspješnih učenica i učenika Romske nacionanosti u Tuzlanskom kantonu organizovali su Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona, Pedagoški zavod TK, "Centar za podršku i informisanje i zajedničko djelovanje Roma TK", WorldVision i BOSPO, u saradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

-Misija OSCE-a u BiH jedna je od organizatora danjašnjeg događa u OŠ «Mejdan». Prošle godine je u prostorijama OSCE-a, obilježen Međunarodni dan Roma, tom prilikom je nagrađeno dvanaest najboljih učenika Romske nacionalnost, ove godine smo malo povećali broj s obzirom da su se uključili i drugi, te smo zajednički odlučili da nagradimo što više djece koja se sa uspjehom školuju. Simboličnim nagradama, knjigama i školskim priborom, danas je nagrađeno 21 dijete. Moram reći da misija OSCE- a, tokom cijele godine sa nevladinom sektorom radi kako bi pomogli uključivanju civilnog društva u proces donošenja odluka. Vlasti moraju znati da su Romi najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini te je potrebno uložiti dodatne napore da bi lakše ostvari svoja prava, rekla je glasnogovornica OSCE-ovog ureda u Tuzli, Danica Pelemiš-Subotić.

Na promociji su učestvovali predstavnici institucija, nevladinih organizacija i udruženja, koja rade na pitanjima pristupa i nediskriminacije u obrazovanju, kao i predstavnici škola iz kojih dolaze nagrađeni učenici. Učenici su se potrudili da kulturno zabavnim programom uljepšaju cijeli događaj.

S.M.