TUZLARIJE - BILTEN TK

19.05.2011.
Međunarodni aerodrom Tuzla - regionalni cargo centar sa AIR parkom


Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Plan mjera za prevazilaženje stanja u JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“, te donijela Odluku o prihvatanju strateškog projekta „Međunarodni aerodrom Tuza – Regionalni CARGO CENTAR sa AIRPARKOM“.

Realizacija planiranih mjera za prevazilaženje stanja u JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ treba otvoriti mogućnost da Aerodrom u prvoj fazi postigne samoodrživost, a nakon toga i vlastitim razvojem doprinese ekonomskom razvoju Tuzlanskog kantona i regije. Na prvom mjestu potrebno je uvjeriti sve faktore odlučivanja da se Međunarodni aerodrom Tuzla može dovesti željeni nivo, te konkretnim pokazateljima predstaviti za koje namjene je neophodno ulaganje financijskih sredstava, da bi se postigla realizacija cilja.

Kada su u pitanju dugoročne mjere između ostalog potrebno je ulaganje finansijskih i materijalnih sredstava u razvoj i opremanje radi stvaranja uslova da aerodrom postane u prvoj fazi glavni centar BiH za kargo aviosaobraćaj, a u drugoj fazi regionalni kargo terminalni centar. Također ističe se da kroz razvoj aviosaboraćaja sa kompanijama sa niskim cijenama karata treba postići da aerodrom bude veza regije sjeveroistočne Bosne, sa Evropom i dalje.

Također u Planu mjera ističe se i da je realizacija dugoročnih mjera uslovljena prihvaćanjem Projekta razvoja aerodroma kao regionalnog kargo centra za što postoji realna osnova u dosadašnjim ulaganjima u opremu, infrastrukturu i kadrove, a uz planirana dalja ulaganja u razvoj Projekat se smatra ostvarivim. S tim u vezi Vlada je današnjom Odlukom o prihvatanju strateškog projekta „Međunarodni aerodrom Tuzla – Regionalni CARGO CENTAR sa AIRPARKOM“ zadužila Ministarsrvo trgovine, turizma i saobraćaja TK da u saradnji sa menadžmentom JP «Međunarodni aerodrom Tuzla» u narednih 20 dana za predstavnike Skupštine i Vlade TK, privredne subjekte, predstavnike ambasada u BiH, medija i druge zainteresovane pripremi prezentaciju pomenutog projekta. Također, Ministarstvo će u narednom periodu nastaviti sa intenzivnim aktivnostima promoviranja Projekta u cilju pronalaženja najpovoljnijeg načina investiranja u realizaciji istog.