TUZLARIJE - BILTEN TK

01.06.2011.
Premijer i ministri Vlade TK zadovoljni sa urađenim u prvih 100 dana


U povodu prvih stotinu dana djelovanja Vlade Tuzlanskog kantona jučer je u prostorijama Vlade održana konferencija za medije.



Premijer Sead Čaušević i ministri u Vladi TK-a su i više nego zadovoljni onim što su uradili za prvih sto dana vlasti. Vlada TK-a je pokazala jedinstvo i odlučnost za pokretanje reformskih procesa koji vode normalizaciji Budžeta TK-a, te stvaranju povoljnog ambijenta za saniranje stanja u svim granama privrede, a sve sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta, kao i reformi u oblasti obrazovanja, zdravstva, prostornog uređenja i zaštiti okoliša, boračko-invalidskoj zaštiti, oblasti turizma i trgovine.

Poseban akcent je stavljen na saobraćajnu „deblokadu“ Tuzlanskog kantona kroz rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove putne infrastrukture, kao i osposobljavanje JP Aerodroma Tuzla za CARGO saobraćaj.
Vlada TK-a je u navedenom periodu usvojila 67 mjera i 14 Zakona (dio tekstova utvrđen u nacrtu i prijedlogu, a dio je samo u nacrtu i trenutno se provodi javna rasprava), te više Programa i Pravilnika, kao i niz izvještaja, informacija i planova.
U prvih stotinu dana urađena je analiza postojećeg stanja u Vladi TK-a i njenim upravnim organizacijama, javnim preduzećima i ustanovama, na osnovu kojih su Premijer i članovi Vlade TK-a donijeli niz mjera i odluka kojim su unaprijedili rad Vlade u cijelini, te usvojili set mjera za unutrašnju uštedu finasijskih troškova, kao što je:
· Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave TK;
· Odluka o prodaji dijela službenih vozila;
· Pravilnik o korištenju službenih vozila i vođenju evidencije o utrošku goriva;
· Odluka o provođenju postupka zajedničkih javnih nabavki za 2011. godinu.

Vlada TK-a je pokrenula aktivnosti oko kupovine objekta za smještaj onih ministarstava za koje plaća zakupninu prostora, te unaprijeđenje komunikacije između ministartva i organa uprave kroz IP telefoniju koja će dovesti do znatnih ušteda za izdatke telefonskih usluga.
U toku je obuka dijela uposlenika iz svih 12 ministarstava na temu „Strateškog planiranja“ u cilju upoznavanja sa popunjavanjem aplikacija za međunarodne projekte. Edukacija se vrši u saradnji sa Nerdom i Misiom OSCE BiH u Tuzli.

Preko Ureda Premijera TK-a vode se aktivnosti na međunarodnoj saradnji i regionalnom povezivanju radi zajedničkog apliciranja predpristupnim i pristupnim fondovama Evropske unije i privlačenju stranih investicija.

Ono što je posebno važno naglasiti je da je Vlada TK-a u posmatranom periodu razmatrala i rješavala i niz vanrednih pitanja, koja nisu planirana Programom rada niti Vlade niti Skupštine TK-a za 2011. godinu, a za koje se ukazala potreba da ih treba raspraviti i usvojiti.

U međuvremenu Vlada je formirala i tim za izradu Akcionog plana za zapošljavanje u skladu sa Strategijom zapošljavanja na području TK, kao i Radne grupe za sagledavanje stanja i prijedloga reformskih i drugih aktivnosti u oblasti obrazovanja, uprave i Budžeta TK.

Premijer i članovi Vlade TK-a su posjetili veći dio općina TK-a i tom prilikom se susreli sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti tih općina i njihovim privrednicima. Izražena je međusobna saradnja na realizaciji zajedničkih projekata od značaja i za Kanton i za općine.

Inače Odlukom Skupštine Tuzlanskog kantona od 10. 02. 2011. godine, na prijedlog mandatara Seada Čauševića, potvrđeno je imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona za mandatni period 2011. - 2014. godina. Na osnovu Ekspozea premijera Seada Čauševića, te ciljeva i zadataka stranaka potpisnica „Platforme“, kao i programa rada svih 12 ministarstava koje su zasnovane na realnim potrebama građana ovog Kantona donesen je Program rada Vlade TK-a za 2011. godinu. U periodu od 10.02. do 20.05.2011. godine Vlada TK održala je 12 sjednica, od čega 9 redovnih i 3 vanredne sjednice. Vlada TK-a razmatrala je ukupno 163 tačke dnevnog reda, po kojima je doneseno 180 mjera (nacrti i prijedlozi zakona, odluke, izvještaji, analize, programi, zaključci, mišljenja).

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK