TUZLARIJE - BILTEN TK

01.06.2011.
Saopštenje za javnost Ministarstva zdravstva TK
Građani Tuzlanskog kantona nemaju razloga za zabrinutost


Povećana učestalost hemolitičko uremijskog sindroma (HUS) i hemoragijskog enterokolitisa u Njemačkoj, tokom mjeseca maja, sa većim brojem smrtnih slučajeva izazvala je zabrinutost i pažnju građana u cijeloj Evropi pa i na našem području. S tim u vezi osjećamo za potrebu da građane obavijestimo da u Zavodu za javno zdravstvo i institucijama zdravstva Tuzlanskog kantona do sada nisu registrovani slučajevi ovog oboljenja.

Ipak, pozivamo građane da obrate pažnju na hranu koju konzumiraju. Posebnu pažnju treba posvetiti higijeni namirnica, adekvatnoj pripremi hrane sa termičkom obradom i posebnim oprezom kod korištenja namirnica koje se termički ne obrađuju.
Inspekcijske službe su nadležne za pooštren nadzor nad proizvodnjom i prometom hrane te je neophodno da intenziviraju svoje aktivnosti, a Zavod za javno zdravstvo i zdravstvene ustanove Tuzlanskog kantona su dužne posebno pratiti svaki slučaj oboljenja sa sličnom simptomatologijom.
Ministarstvo zdravstva podsjeća sve relevantne institucije da postupaju u skladu sa svojim ovlaštenjima prema zato utvrđenim procedurama i obavještava građane da u ovom momentu ne postoje razlozi za zabrinutost.

Inače, uzročnik ovog oboljenja je enterohemoragijska Escherichia coli (EHEC) koja izaziva krvave proljeve praćene grčevima u trbuhu, mogućim povraćanjem, anemijom i unutrašnjim krvarenjem i otkazivanjem bubrega uz mogući blago izraženi opšti infektivni sindrom.
Bolest se prenosi putem hrane koja je nedovoljno termički obrađena (meso, mlijeko) i hrane koja se koristi termički neobrađena (voće i povrće).


MINISTAR

Prof.dr.med.sci. Nada Pavlović-Čalić