TUZLARIJE - BILTEN TK

31.05.2011.
Poljski ambasador posjetio premijera TK


Potencijal i mogućnosti kulturne, turističke, ekonomske i ukupne privredne saradnje Tuzlanskog kantona i cjelokupne Bosne i Hercegovine sa Republikom Poljskom bile su teme razgovora Ambasadora Republike Poljske u Bosni i Hercegovini, nj.e. Jerzy Chmielewski i premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića.



Kako je istakao ambasador Chmielewski, Tuzla, Tuzlanski kanton i Bosna i Hercegovina u cjelini su kroz istoriju imali jake privredne, kulturne i društvene veze sa Republikom Poljskom. „Ta saradnja posebno je bila, ali i danas je izražena u oblasti rudarstva, ali u Poljskoj sada vlada znatan interes investitora za investiranje i u druge grane privrede“, istakao je Ambasador.

Posebna pažnja na današnjem sastanku posvećena je razvoju poljoprivrede i potencijalima Tuzlanskog kantona kada je u pitanju izvoz svježeg voća i povrća u Poljsku. „Sa oko 39 miliona stanovnika Poljska je veliko tržište i konzument velikih količina svježih namjernica, što nakon otvaranja kargo aerodroma stvara velike mogućnosti za dalji razvoj poljoprivrednih potencijala našeg kantona“ riječi su premijera Čauševića.

Premijer Čaušević i ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Željko Knežiček su iskazali spremnost za buduću saradnju, poseban akcenat stavljajući na međunarodnu privrednu saradnju i zajedničko pristupanje međunarodnim fondovima kojima Bosna i Hercegovina samostalno ne može pristupati. S tim u vezi tema današnjeg razgovora bila je i eventualna saradnja Privredne komore Tuzlanskog kantona sa Tržišnom komorom Republike Poljske a sve u cilju razmjene informacija o privrednoj i proizvodnoj ponudi i potražnji. Ambasador Chmielewski je posebno naglasio mogućnost partnerskih odnosa određenih vojvodstava u Poljskoj sa Tuzlanskim kantonom, što bi bio osnov za dalju multilaterlanu saradnju u okviru euroatlanskih integracija.

Na kraju sastanka, kojeg su i Ambasador i Premijer ocijenili kao veoma zadovoljavajući, zaključeno je da dosadašnja kulturna i politička saradnja ovih prijateljskih zemalja predstavlja dobru osnovu za dalje jačanje i ostvarivanje još bližih privredno – ekonomskih veza.

Današnjem sastanku prisustvovali su i Emanuela Suprowicz, Zamjenik šefa misije, Mersed Šerifović, Poslanik u Skupštini TK, te Jasna Hivziefendić, Savjetnica premijera TK za međunarodnu saradnju i projekte.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK