TUZLARIJE - BILTEN TK

08.04.2008.
Održan radni sastanak mendžmenta MUP-a i Ministarstva obrazovanja
Razgovaralo se o sigurnosti školske omladine


Danas je u zgradi MUP-a TK održan radno - konsultativni sastanak menadžmenta Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Pedagoškog zavoda Tuzla, te direktora srednjih škola na podrućju Tuzlanskoh kantona. Cilj sastanka je bio da se iznađe rješenje za bolju sigurnost učenika.



Na osnovu Izvještaja o javnom redu i miru za 2007. godinu, ministar unutrašnjih poslova Sead Omerbegović zaključio je da je stanje sigurnosti u TK zadovoljavajuć:

- Sličan trend se nastavlja i ove godine. Mi smo u okviru našeg Ministarstva zacrtali da narušavanja javnog reda i mira bude smanjeno za 2 posto. Ako budemo radili preventivno mislimo da to stanje može biti puno bolje, rekao je ministar Omerbegović.

Zamjenik direktora Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Sead Jahić, smatra da ne treba čekati da se i ovdje počnu dešavati događaji kao u Sarajevu:

- Saradnja MUP-a u osiguranju škola je dosta dobra. Na sastanaku bi trebali doći do sistemskog rješenja nakon kojeg ćemo zajedničkim programom povezati sve škole sa područja ovog kantona, dodao je Jahić.

Komesar MUP-a Nedim Mutapčić istakao je problem maloljetničke delikvenicije koja je u porastu na području Federacije pa i u TK. Huliganstva na stadionu su sve češća, a učesnici su uglavnom upravo maloljetna lica. Lažne dojave o podmetnutim bombana, koje uzrokuju velike probleme i štete su takođe dolazile od strane maloljetnika. To su pitanja koja su takođe danas otvorna.

U srednjim školama na području Tuzle ima 24.000 učenika, a u osnovnim školama 51.000 učenika, pitanje njihove sigurnosti dok borave u školama je takođe važno. Planirano je i da direktori škola podnesu izvještaj s prijedlozima mjera i potreba koje se mogu osigurati kao potpora sigurnom okruženju škola, a jedan od zaključaka sastanka bio je uključenje roditelja u sva pitanja sigurnosti djece putem škola.

S.M.