TUZLARIJE - BILTEN TK

31.05.2011.
Usvojen Program rada i finansijski plan JU Veterinarski zavod TK
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Program rada i finansijski plan JU Veterinarski zavod TK za 2011. godinu. Obzirom na vrstu usluga koje Zavod pruža, teško je precizno i u potpunosti planirati poslove za tekuću odnosno za narednu godinu, a samim tim planirati i prihode, navodi se u Programu.




Obim poslova na kontroli zaraznih i parazitoloških bolesti ovisi o epizotiološko - epidemiološkoj slici na terenu, kao i od programa mjera za kontrolu zaraznih i parazitarnih bolesti kojeg donosi kantonalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za svaku godinu. JU Veterinarski zavod TK u sklopu svojih aktivnosti ne posjeduje naredbodavnu funkciju, te kontrola higijensko-zdravstvene ispravnost sirovina i namirnica i obim tih poslova ovisi od poštivanja pozitivnih Zakonskih propisa kako od strane naših proizvođača tako i od dovoljnog broja kantonalnih veterinarskih inspektora i obima i kvaliteta njihovog rada.

U 2011. godini JU Veterinarski zavod TK nastaviti će sa pružanjem svojih usluga van područja kantona i to ne samo na kontroli zdravlja životinja, već i kontroli zdravstvene ispravnosti proizvoda i sirovina. U tekućoj godini s ciljem ostvarivanja veće sigurnosti stanovnika Tuzlanskog kantona i šire, koja obuhvata moderan i visokosofisticirani laboratorij, naučne baze, te sigurno i kontinuirano finansiranje Zavoda, Zavod je Planom predvidio Implementaciju standarda ISO 17025 i postizanje statusa Certificirane laboratorije, proširenje djelokruga rada uvođenjem novih metoda analize, uspostavljanje elektronske komunikaciju među laboratorijama Zavoda, nastavak saradnje sa fakultetima Univerziteta u Tuzli, te organizovati edukativne seminare za doktore veterinarske medicine i farmere.

Finansijskim planom Zavod je predvidio prihode i rashode u 2011. godini u iznosu od 788.000, 00 KM.