TUZLARIJE - BILTEN TK

30.05.2011.
Promjene u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
Od 1. jula počinje registracija građana u timove porodične medicine


Na danas održanoj press konferenciji u zgradi Vlade Tuzlanskog kantona novinarima se obratila ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona prof. dr. Nada Pavlović Čalić najavljujući promjene u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.



Naime, od 1.juna ove godine počinje implementacija projekta tromjesečne terapije za stabilne hronične bolesnike. Bolesnici će moći dobiti lijekove i terapiju za tri mjeseca čime će se izbjeći nepotrebna dolaženja u ambulanti, a ljekarima obezbijediti više vremena za druge pacijente. Sve će biti pomno praćeno kako bi se u hodu utvrdile prednosti, a i nedostaci nove prakse.

Ministrica Pavlović Čalić danas je pozvala građane da se od 1. jula pa do 30. septembra 2011. jave u svoje ambulante te popune obrazce koje se tiču porodičnih timova radi registracije osiguranika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na nivou porodične medicine. Građani treba da ispune obrazac i naglase koga žele kao porodičnog ljekara. Nakon utvrđenog vremenskog perioda uradiće se potrebne promjene, a sve u cilju poboljšanja stanja u zdravstvu, posebno u oblastima u kojima se evidentne teškoće. Timovi će brojati oko 1800 pacijenata što je optimalan broj za kvalitetan rad.

Najavljena je reforma porodične medicine u skladu sa zakonom kao i revizija esencijalne liste na federalnom, a potom i kantonalnom nivou. Radi se na poboljšanju ali rezultati neće biti vidljivi preko noći, naglasila je ministrica zdravstva u Vladi TK.

S.M.