TUZLARIJE - BILTEN TK

30.05.2011.
Prihod od koncesija
600.000 KM za izgradnju istražnih bušotina i istraživanje mineralnih sirovina


U povodu održavanja 10. redovne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona, danas je u zgradi Vlade održana press konferencija.
Prisutnim predstavnicima medija ministar industrije energetike i rudarstva Željko Knežiček rekao je da Vlada TK već pokazuje kako se djeluje sa znanjem i zajedništvom. Svoju je tvrdnju argumentovao informacijom da je na današnjoj sjednici Vlade TK na prijedlog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva usvojen Program utroška sredstva sa budžetske pozicije „Sredstva za utrošak od koncesija“.



Prema usvojenom programu, sredstva u ukupnom iznosu od 600.000 KM rasporedit će se za istraživanja mineralnih sirovina: ležišta soli i magnezita na način da se 500.000 KM rasporedi za investiranje izgradnje istražno – eksploatacionih bušotina sonomineralne sirovine „Tetima“, Rudnika soli „Tetima“ dd Tuzla, u cilju povećanja kapaciteta slanice prema Fabrici soli Tuzla i Sisecam soda Lukavac, a iznos od 100.000 KM za istraživanje mineralne sirovine magnezita na ležištu Kladanj u cilju privatizacije rudnika.

Danas je usvojena i Odluka o pristupu dodjeli koncesije firmi „Plantras Dijabaz“ iz Banovića. U skladu sa navedenom odlukom Vlada TK kao koncesora odredila je Ministrastvo industrije, energetike i rudarstva.

Ministar Knežiček rekao je i da je danas Vlada TK dala saglasnost na Odluku o odobravanju 100.000 KM „Livnici čelika“ dd Tuzla. Navedena sredstva su dodijeljena za nabavku obzide elektrolučne peći, a u cilju smanjenja potrošnje električne energije.

S.M.