TUZLARIJE - BILTEN TK

26.05.2011.
Saopštenje za javnost
Pojačana inspekcijska kontrola apoteka


U skladu sa Programom rada Vlade Tuzlanskog kantona i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona za 2011.godinu, tržišno-turistički inspektori i inspektori za rad i radne odnose će u mjesecu maju vršiti pojačanu inspekcijsku kontrolu apoteka na području Tuzlanskog kantona, sa ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja i usklađenosti faktičkog stanja cijena lijekova sa utvrđenim cijenama lijekova sa esencijalne liste, od strane Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

Prilikom inspekcijske kontrole inspektori će od subjekata nadzora tražiti na uvid :

- Rješenje o upisu u sudski registar i
- Rješenje o ispunjavanju minimalno tehničkih uslova za obavljanje djelatnosti.

Nakon izvršene identifikacije subjekta nadzora, predmet kontrole će biti cijene lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.
Tom prilikom inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona će kod svakog subjekta nadzora na Tuzlanskom kantonu prekontrolisati minimalno dvadesetak lijekova koji se najčešće koriste i koji imaju najveći promet na Tuzlanskom kantonu, a nalaze se na esencijalnoj listi lijekova.

Protiv svih pravnih i fizičkih lica kod kojih se utvrde nepravilnosti u poslovanju u smislu povećanja cijena u odnosu na utvrđene cijene, tržišno-turistički inspektori Tuzlanskog kantona će izreći novčanu kaznu u iznosu 1.500 do 3.500 KM, a sve u skladu sa članom 125. Zakona o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini (Službeni glasnik BiH br.25/06).

Za povratnike u prekršaju pred nadležnim sudom će se podnositi Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i od istog će se tražiti izricanje maksimalne kazne u iznosu od 3.500 KM.
Molimo sve subjekte nadzora da ovo saopštenje prihvate kao edukativno i preventivno od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona i da otklone sve nedostatke iz nadležnosti tržišno-turističke inspekcije i inspekcije za rad i radne odnose i time izbjegnu sve neugodnosti kao i finansijske izdatke.

Nakon ovog saopštenja inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove će u mješovitim timovima na prostoru svih 13 općina Tuzlanskog kantona djelovati isključivo represivno.


Priredio(la): Kantonalna uprava za inspekcijske poslove