TUZLARIJE - BILTEN TK

08.04.2008.
Podrška Vlade TK povratnicima u Zvornik


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, ministar za obnovu, razvoj i povratak Sead Mujanović i poslanik u državnom Parlamentu Sadik Ahmetović posjetili su danas povratnike u Mjesnoj zajednici Glumina u opštini Zvornik, jednom od najvećih povratničkih mjesta u Republici Srpskoj. U ovu Mjesnu zajednicu u kojoj je prije rata živjelo 1550 stanovnika vratilo se njih 1510.
U Glumini je danas upriličen susret sa načelnikom opštine Zvornik Zoranom Stevanovićem i predsjednikom Skupštine ove opštine Bahrijom Čikarićem.
Razgovarano je o projektima održivog povrataka.



Jedan od najznačajnijih takvih projekata koji podržavaju i Vlada Tuzlanskog kantona i opština Zvornik je preduzeće Drina Plast u Glumini.
Ova firma, koja se bavi proizvodnjom PVC stolarije, aluminijske bravarije, termoizolacionog stakla, crne bravarije, aluminijskih ograda i garažnih vrata zapošljava 35 radnika od čega 30 povratnika.

Prema riječima direktora Drina plasta Harisa Bećirovića, u posljednje tri godine u ovoj su firmi ulaganja iznosila 2 miliona konvertibilnih maraka, a u 2008. godini planirano je investiranje još 300 000 KM i zapošljavanje novih 10 do 15 radnika.
Vlada Tuzlanskog kantona, koja je razvoj i novo zapošljavanje u Drina plastu podržala dva puta sa 15 000, 00 odnosno 20 000, 00 KM i u 2008. godini će podržati ovaj projekat obećano je danas. Načelnik opštine Zvornik također je obećao podršku novom zapošljavanju u Drina Plastu.



Premijer Mujić i načelnik Stevanović su istakli da je saradnja Vlade Tuzlanskog kantona i opštine Zvornik, kada je riječ o održivom povratku, izuzetno kvalitetna i da je treba razvijati i drugim oblastima. Vlada Tuzlanskog kantona je na području ove Opštine, koja prednjači po pitanju povratka, od 2001. godine do danas samo za projekte putnih komunikacija izdvojila 500 000, 00 KM, a za stambene objekte 719 000, 00 KM.

U pratnji direktora Drina plasta i predsjednika MZ Glumina delegacija Vlade TK i opštine Zvornik danas je obišla i lokaciju na kojoj će biti izgrađen Dom kulture i sportski poligon u MZ Glumina. Ministar Mujanović je istakao da će Vlada Tuzlanskog kantona podržati i ovaj projekat sa 30 000 KM, a u okviru podrške održivom povratku.


Upriličena je i posjeta Područnoj Osnovnoj školi u Grbavcima gdje nastavu pohađa 280 učenika. Ova je škola jedan od najboljih primjera kvalitetne organizacije nastave koju zajedno pohađaju djeca srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Nažalost, školski objekat je u izuzetno lošem stanju, bez centralnog grijanja i sa neuslovnom salom za nastavu tjelesnog odgoja.

Direktor škole je izrazio nadu da će Opština Zvornik i Vlada Tuzlanskog kantona pronaći mogućnost da podrže i poboljšanje uslova za rad ove područne škole.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.