TUZLARIJE - BILTEN TK

09.04.2008.
Odobreno usmjeravanje neplaniranih grantova u budžetu TK


Iz obimnog dnevnog reda 39. redovne sjednice Vlade TK, izdvajamo još neke Odluke koje mogu biti zanimljivi javnosti, a odnose se na usmjeravanje neplaniranog granta u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2008. godine.
Odobreno je usmjeravanje neplaniranih grantova u budžet Tuzlanskog kantona za 2008. godinu:
- za sufinansiranje nabavke opreme i učila za opremanje laboratorija hidraulike, JU MS Mašinska škola Tuzla 5 000, 00 KM, koje je dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke
- za realizaciju projekta „Glas škole“, JU OŠ „Poljice“ Lukavac 1 729, 00 KM, koje je dodijelio Save The Children UK
- za rekonstrukciju krova zgrade škole, JU OŠ „Duboki Potok“ Srebrenik 10 000, 00 KM, koje je dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke
- za rekonstrukciju Područne škole Jasikovac, JU OŠ „Teočak“ Teočak 5 000, 00 KM, koje je dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela i nekoliko odluka kojima su odobrena sredstva odobrena za manifestacije. Odobreno je:
- 20 000, 00 KM Teatar-kabareu Tuzla za Šesti TKT Fest
- 6 000, 00 KM Sindikatu policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog
kantona za obilježavanje 22. maja Dana policije
- 2 000, 00 Udruženju Matica Hrvatska Tuzla za pomoć u organizaciji Međunarodnog
festivala Dani matice hrvatske
- 5 000, 00 KM Sportskom svezu BiH za Manifestaciju „Izbor sportiste godine BiH za
2007. godini“
- 2 000, 00 KM Udruženju Roma „Euro Rom“ Tuzla za obilježavanje Svjetskog dana
Roma
- 10 000, 00 KM Košarkaškom invalidskom klubu „Zmaj“ Gradačac, za nastup na
finalnom takmičenju Euro Kup „Andre Vergauwen“ u Parizu

Vlada Tuzlanskog kantona razmatrala je zaključak Federalne Vlade donesen 21.2.2008. godine kojim su obavezana sva privredna društva koja u svojoj djelatnosti koriste vodu da zaključe ugovore o koncesijama u skladu sa Zakonom o koncesijama, za one koncesije koje su u nadležnosti Federacije BiH. U Zaključku je navedeno i da je uvidom u ugovore dostupne Federalnoj komisiji za koncesije koje su zaključili kantoni evidentno da postoje značajne razlike posebno u dijelu ugovora koji se odnose na visine naknada za koncesije. Zbog toga je Vlade Federacije BiH preporučila kantonima da daju saglasnost Komisiji za koncesije da analizira i kontroliše izvršenje zaključenih ugovora iz oblasti:
- eksploatacije mineralnih, termalnih, termomineralnih i prirodnih pitkih voda
- korištenje voda za vodosnabdijvanje
- hidroenergetskih objekata snage do 5 MW
- eksploatacije šljunkova iz riječnih tokova
- korištenje poljoprivrednog zemljišta
- istraživanje i/ili eksploatacije enrgetskih i nemetaličnih mineralnih sirovina.
Vlada Federacije preporučila je kantonima i da daju saglasnost Komisiji za koncesije da izvrše kontrolu ugovora o gospodarenju državnim šumama i šumskim zemljištem te da usklade zaključene ugovore čiji su predmet koncesije voda, nakon što Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uskladi ugovore o koncesijama.
Nakon što je razmotrila ove preporuke Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Komisiji za koncesije Federacije BiH da analizira i kontroliše izvršenje zaključenih ugovora.


Vlada Tuzlanskog kantona danas je razmatrala zahtjev Samostalnog sidnikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH. Sindikat je uputio zahtjev da kantonalne Vlade daju pismena ovlaštenja svojim predstavnicima koji pregovaraju sa Sindikatom o usaglašavanju izmjena i dopuna Klektivnog ugovora državnih službenika i namještenika da mogu i potpisati usaglašeni tekst izmjena i dopuna ovog Ugovora.
Zaključeno je da će Vlada Tuzlanskog kantona obavijestiti Sindikat da je blagovremeno imenovala svoj tima za ove pregovore, da je tim Vlade Kantona prisustvovao svim sastancima na kojima se razgovaralo o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora i da će ovaj tim nastaviti pregovore.
Vlada Tuzlanskog kantona će ovlastiti osobu za potpisivanje usaglašenog teksta Kolektivnog ugovora tek nakon što Vlada Kantona takav tekst razmotri i prihvati na svojoj sjednici.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o poništenju Javnog oglasa za nominovanje kandidata za upražnjenu poziciju članova, odnosno predsjednika Nadzornog odbora JP „Šume Tuzlanskog kantona“ DD Kladanj i odluke o utvrđivanju teksta i raspisivanju novog Javnog oglasa.
Do poništenja je došlo zbog tehničke greške u objavljenom tekstu javnog oglasa.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost Kantonalnom pravobranilaštvu za popunu upražnjenog radnog mjesta „viši referent za administrativno-tehničke poslove“. Ovaj zahtjev Pravobranilaštva je uslijedio zbog povećanja obima posla, a u budžetu Tuzlanskog kantona planirana su sredstva za ovo radno mjesto. Za popunu upražnjenog mjesta prvo će biti raspisan interni oglas, a ukoliko taj postupak bude neuspješan bit će objavljen javni oglas za upražnjeno radno mjesto.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim je zadužen Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa da sa Agencijom za državnu službu Federacije BiH zaključi Ugovor o podzakupu korištenja dijela poslovnog prostora u zgradi SODASO za potrebe Odjeljenja u Tuzli. Ugovor je zaključen uz obavezu Agencije da za prostor koji koristi uz režijske i troškove održavanja plaća i naknadu u istom iznosu u kojem Vlada Tuzlanskog kantona plaća zakup u skladu sa ugovorima potpisanim sa Solanom i Rudnikom soli Tušanj Tuzla.

Priredio(la): S.M.