TUZLARIJE - BILTEN TK

17.06.2011.
Prezentiran projekat
˝Međunarodni aerodrom Tuzla - regionalni Cargo centar sa air parkom˝


U hotelu Tuzla danas je upriličena prezentacija projekta ˝Međunarodni aerodrom Tuzla - regionalni Cargo centar sa air parkom˝. Ovom prilikom prezentirani su potencijali aerodroma, njegov uticaj na zapošljavanje, te o prednosti kojima ova zračna luka raspolaže u odnosu na ostale aerodrome u regiji.



˝Vlada TK je puno uložila u ovaj projekat i zato i očekujemo puno od svega. To je izgledna i realna šansa da konačno krenemo u razrješenje problema na Tuzlanskom kantonu, a ključno je pitanje zapošljavanja. Aerodrom gledamo kao šansu da izgradimo jednu modernu poslovnu zonu gdje bi privukli strani kapital, brendirane firme koje bi tu locirale dio svoje proizvodnje, a koja bi cargo saobraćajem bila distribuirana na ostale destinacije˝, kazao je premijer TK Sead Čaušević i dodao da razgovori koji se već vode pokazuju da objektivno interes postoji, te da Projekat više nije na nivou pitanja.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Aziz Čačković je kazao da će se realizacijom ovog projekta stvoriti uslovi za brži razvoj privrede u TK, te za obezbjeđenje velikog broja novih radnih mjesta.

˝Potencijali aerodroma Tuzla utiču i na atraktivnost cijelog Tuzlanskog kantona i regije za domaća i strana ulaganja˝, rekao je Čačković posebno naglasivši da je nesumnjivo da Projekat svakoj općini pa i šire, otvara velike razvojne mogućnosti, posebno u oblasti proizvodnje i plasiranja hrane, te razvoja turizma.

Aerodrom raspolaže sa preko 160 hektara zemljišta, a mogućnost je raspolaganja sa dodatnih oko 80 hektara, ima najdužu pistu u BiH koja jedina ima mogućnost produženja za dodatnih 1.000 metara, istaknuto je danas. Tokom prezentacije je rečeno da aerodrom ima stabilne mikro i makro klimatske uslove, te da posjeduje potrebnu aerodromsku opremu, a stvorio je perspektivu razvoja da postane jedan od najznačajnijih ključnih i regionalnih cargo centara sa izvanrednim mogućnostima izgradnje air parka i bescarinske zone.

Današnjoj prezentaciji, osim članova Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali su predsjednik FBiH Živko Budimir, brojni ambasadori u Bosni i Hercegovini, načelnici općina i drugi gosti.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK