TUZLARIJE - BILTEN TK

17.06.2011.
Predsjednik FBiH posjetio Tuzlanski kanton


Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović primili su danas u posjetu Živka Budimira, Predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.


Na prijemu u uredu Premijera Tuzlanskog kantona između ostalog je razgovarano o trenutnim i planiranim aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Tuzla, ključnim temama kao što su nezaposlenost na području TK i ravnopravnost građana, ali i o investicionim ulaganjima.

„Naši strateški ciljevi su zračna luka Tuzla, autoput Tuzla - Brčko - Orašje koja će zračnu luku povezati sa riječnom lukom Brčko, te priključak ovog autoputa u Žepču na koridor 5C“ istako je ovom prilikom načelnik Imamović.

Realizacija pomenutih projekata bila bi ključni korak ka razvoju sjeveroistočne BiH, a jako važan korak za razvoj i integraciju države u cjelini, posebno s aspekta zapošljavanja.

˝Ono što uvijek ističemo kada se radi o Tuzlanskom kantonu jeste rješavanje problema velikog broja nezaposlenih osoba, što bi jednim dijelom bilo i riješeno investiranjem u izgradnju autoceste i aerodroma, a dodatno snažnijim ulaganjem u razvoj male i srednje privrede“, kazao je premijer Čaušević.

Predsjednik Budimir se složio sa prioritetima realizacije pomenutih projekata te obećao punu podršku i podršku Vlade Federacije njihovoj realizaciji.

˝Ja ću dati punu podršku strateškim projektima koje su mi Premijer i Načelnik izložili. Svi ti projekti su veoma važni kako za ovaj kanton, sjeveroistočnu BiH i cijelu državu. Autocesta Orašje - Brčko - Tuzla i spoj na autocestu koridor 5C u Žepču je uistinu od velikog značaja za gospodarski i ostale razvoj ovog dijela naše države. Novouspostavljena vlast u Federaciji je vrlo opredijeljena da riješi probleme koji su uistinu veliki, brojni i nagomilani u proteklih 15 godina. Također, našu punu podršku pružit ćemo i aktivnostima koje za cilj budu imale ravnopravnost svih naroda i građana u BiH˝, riječi su gospodina Budimira.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK