TUZLARIJE - BILTEN TK

09.04.2008.
Pomoć USAID-a u reformi inspekcije rada
Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i direktor Kantonalne uprave za inspekcije Besim Duraković susreli su se danas sa delegacijom USAID-a koju je predvodio gospodin Cristopher Donahoe.



Razgovarano je o projektu ELMO koji USAID realizuje u BiH, a koji se sastoji od tri komponente:
1. Uspostava jedinstvenog sistema registracije obveznika socijalnih doprinosa
2. Stvaranje zakonskog okvira za dijalog poslodavaca, sidnikata i vlada i
3. Reforma inspekcije rada.

Posebna pažnja tokom razgovora posvećena je reformi inspekcije rada koju USAID želi realizovati kroz konkretan rada sa inspekcijskim službama u 3 do 5 kantona.
USAID-ova pomoć u okviru ovog projekta podrazumijeva obuku inspektora rada u cilju usvajanje metoda rada po zapadno-evropskim standardima. Osim obuke predviđena je i određena tehnička pomoć kako bi rad na terenu inspektora bio što efikasniji.
Za uspješnu reformu inspekcije rada neophodna je bezbrezervna podrška inspekcijskih organa. Prema riječima gospodina Donahoea provođenje ovog projekta u Tuzlanskom kantonu je izuzetno važno imajući u vidu da je ovaj Kanton ponajviše učinio u organizaciji inspekcijske službe i stvaranju kvalitetnih pretpostavki za njen rada.

Premijer Mujić je izrazi zadovoljstvo što se USAID odlučio da u ovaj projekat uključi i Upravu za inspekcije Tuzlanskog kantona.
„Mi pružamo maksimalnu podršku ovoj Upravi i ona ima dobre rezultate. Podrška i pomoć inspekciji da postepeno usvaja zapadno-evropske standarde rada bit će i korak više u razvijanju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. S obzirom na to da je to naš interes Vlada Tuzlanskog kantona daje punu podršku ovom projektu“ rekao je premijer Mujić.

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besim Duraković je izrazio zainteresovanost i potpunu spremnost ove Uprave da učestvuje u projektu reforme inspekcije rada i izrazio nadu da će aktivnosti koje USAID provodi u ovom sektoru doprinijeti i poboljšanju zakonskih propisa koji regulišu rad inspekcijskih službi.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.