TUZLARIJE - BILTEN TK

30.06.2011.
Promjenom zakonske regulative protiv rada na crno


Članice Kantonalne privredne komore Tuzla, putem granskih udruženja već duže vode aktivnosti s ciljem suzbijanja rada na crno. Intenzivirane su aktivnosti od početka ove godine a sve je rezultiralo značajnim skupom u Komori pod nazivom "Rasprava o radu na crno u djelatnostima saobraćaja, građevinarstva, trgovine, ugostiteljstva i turizma sa stanjem zaposlenosti-nezaposlenosti na području Tuzlanskog kantona u 2011. godini".

Skup su inicirali Udruženje za saobraćaj i komunikacije, Udruženje za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala, te Udruženje za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, uz učešće predstavnika Ministarstva za industriju, energetiku i rudarstvo Tuzlanskog kantona, Ministarstva za trgovinu, turizam i saobraćaj Tuzlanskog kantona, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Tuzlanskog kantona i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Za raspravu je Stručna služba Komore pripremila Prijedlog mjera i zadataka koji su dopunjeni konkretnim prijedlozima brojnih privrednika i predstavnika nadležnih institucija. Rezime mjera i zadataka je razmotrio, dopunio i usvojio Upravni odbor komore i, s ciljem rješavanja probelmatike rada na crno na području Tuzlanskog kantona, upućen je Vladi Tuzlanskog kantona i svim relevantim institucijama. Već u prvim danima nakon rasprave, na terenu su primjetne promjene, poduzimanje više aktivnosti na suzbijanju rada na crno.

Za "Komorski informator" i "Privredni servis" Kantonalne privredne komore Tuzla, situaciju u ovoj oblasti analizirao je Besim Duraković, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.

"Za nepunih šest mjeseci ove godine, Uprava je obavila 7000 inspekcijskih nadzora. Jedna trećina kontrolisanih firmi bila je u prekšaju i uglavnom su se izricale upravne mjere. Počelo se edukativno i preventivno djelovati. Tamo gdje to nije bilo moguće izricali smo prekršajne naloge, ukupnog iznosa 400.000KM a izrekli smo i 401 rješenje o zabrani rada, najvećim dijelom u oblasti građevinarstva.

Dakle, pored naše redovne dinamike, mi smo kao rezultat dobre saradnje sa Kantonalnom privrednom komorom Tuzla, kao rezultat osluškivanja svega onoga s čim se susreću privredni subjekti, mi smo pojačali naše aktivnosti, i drago nam je da su rezultati već vidljivi i da stižu reakcije pohvala i zadovoljstva našeg rada", riječi su direktora Durakovića.

Činjenica je da su poduzete aktivnosti, da se aktivno radi u više segmenata ali je također veoma teško očekivati da će rad na crno biti iskorijenjen u uslovima u kojima danas u Bosni i Hercegovini posluju privredni subjetki. Tu se prvenstveno misli na zakonsku regulativu.
"Rad na crno neće nikada biti pobijeđen! Ko god kaže da hoće on nije realan, nije objektivan i on je egzibicionista. Mi činimo maksimalne napore ali moraju postojati pravni okviri i politička volja da se riješi ovaj problem. Mora se donijeti odgovarajuća zakonska regulativa, da se Upravi pruži kvalitetan alat kako bi se ovaj zadatak uspješno obavio. Aktuelna zakonska regulativa ide na ruku onima koji podržavaju rad na crno i upravo iz tog razloga je neophodno donijeti, na najvišim instancama, poduzeti tri odlučna koraka. Prvo, neophodno je smanjiti troškove državne administacije, odnosno, javne uprave. Kao drugo, potrebno je smanjiti "namet na vilajet", dakle, smanjiti stope poreza i doprinosa, postepeno i planski. Kada se to sve obavi potrebno je, kao treće, donijeti kvalitetnu kaznenu politiku za rad na crno. U slučaju da se riješe ova tri segmenta, došlo bi do kvalitetnijeg punjena budžeta. Rasteretili bi se zavodi za zapošljavanje, bilo bi više prijavljenih radnika, ne bi bilo, zbog drastičnijih kazni, povratnika u prekršaj, radnici i poslodavci bi bili zadovoljniji", nudi rješenja direktor Besim Duraković.

Analizirajuči postojeće stanje, ističe kako je danas, sa ovakvom zakonskom regulativom, vrlo teško suzbiti rad na crno, otežan je rad inspektorima na terenu, poslodavci zajedno sa radnicima zaobilazeći sistem, svako na svoj način i iz svojih razloga, su direktna potpora radu na crno.


"Možemo vršiti još više kontrola, izricati još više mjera, ali ako kaznene odredbe nisu adekvatne, prekršioci će nastaviti sa prethodnom praksom, kršenjem propisa, rušenjem sistema. Mi u inspekcijama ne želimo da nas se posmatra kao dežurnog krivca. Imamo volju, znanje, obučenost, materijalno-tehničku potporu, imamo izrađen osjećaj za socijalni aspekt, možemo učiniti puno više, samo da nam nisu ruke svezane. Želimo da uredimo upravne oblasti kako bi stvorili ambijent urednim poreskim obveznicima da nesmetano obavljaju svoju djelatnost. Ali sa ovakvom zakonskom regulativom kakva je prisutna u Bosni i Hercegovini niti jedna inspekcijska uprava na svijetu neće napraviti kvalitetan poslovni ambijent. Treću godinu već odličan Zakon o radu stoji u parlamentarnoj proceduri samo zato što ne postoji politička volja da ga se primjeni. I sindikati moraju ozbiljnije pristupiti svojim obavezama i zadacima, mora se povezati odgovornost poslodavca i zakonodavca kada je riječ o penzionom i zdravstvenom osiguranju, neophodna je, dakle, izmjena zakonske regulative, to je u interesu i države i poslodavaca i radnika i u velikoj mjeri će biti smanjen rad na crno", rekao je Besim Duraković, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK.

Dino Kalesić