TUZLARIJE - BILTEN TK

06.07.2011.
Predstavnici sindikata posjetili Tuzlanski kanton


Rješavanje problema iz oblasti radno pravnog statusa zaposlenika na području Tuzlanskog kantona bila je glavna tema razgovora delegacija Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i Vlade Tuzlanskog kantona.



Sastanak u Uredu Premijera Tuzlanskog kantona imao je za cilj potaknuti konkretne korake oko implementacije Sporazuma koji su potpisali Vlada Tuzlanskog kantona i Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH Tuzlanskog kantona.

Posebna pažnja posvećena je rješavanju problema radnika zaposlenih u metalskoj djelatnosti ali i drugim privrednim granama, pri čemu su istaknuti problemi radnika koji ispunjavaju uslove za penziju, ali zbog neuvezanog radnog staža ne mogu otići u zasluženu mirovinu.

´´Nakon što nam u narednih nekoliko dana predstavnici sindikata dostave analizu stanja i svoje prijedloge rješenja organizirat ćemo sastanak na kojem ćemo okupiti predstavnike svih relevantnih subjekata koji će učestvovati u rješavanju problema“, riječi su premijera Čauševića.

Učešće članova sindikata u tijelima Skupštine Tuzlanskog kantona, kao i participacija u upravljačkim tijelima institucija i preduzeća koje su u većinskom državnom većinskom vlasništvu, također je bila tema današnjeg razgovora kojem su u ime Vlade Tuzlanskog kantona osim premijera Čauševića prisustvovali ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Nađa Avdibašić Vukadinović, ministar pravosuđa i uprave Alen Taletović i pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Ishak Gergić.

U ime Saveza Samostalnih sindikata BiH sastanku su prisustvovali predsjednik Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata Tuzlanskog kantona Fahrudin Šahović i predsjednik Sindikata metalaca TK Mešan Vildić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK