TUZLARIJE - BILTEN TK

10.04.2008.
Danas zasjedala Vlada TK


Na danas održanoj 40. redovnoj sjednici Vlade TK razmotren je obiman dnevni red iz kojeg izdvajamo da je utvrđen Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o termoenergetskoj inspekciji i Prijedlog Zakona o elektroenergetskoj inspekciji. Suština izmjena je da se inspekcijski nadzor iz nadležnosti Ministarstva za industriju, energetiku i rudarstvo Tuzlanskog kantona, prenosi u nadležnost Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Vlada je danas utvrdila i Nacrt Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Osnovni razlozi za donošenje ovog zakona su prevaziđenost pravnih rješenja u Zakonu o nabavci, držanju i nošenju oružja i municije iz 90-ih godina i njegova neusaglašenost sa odredbama niza važećih zakonskih propisa.

Analizirana je i usvojena Informacija o stanju u industriji, energetici i rudarstvu sa ostvarenim rezultatima u poslovanju u 2007. godini. Iz obilja podataka izdvajamo da je ukupna vrijednost proizvodnje i izvršenih usluga u 2007. godini veća je za 21% od ukupne vrijednosti ostvarene u prethodnoj godini.

Vlada je danas dala saglasnost Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva na odluke o raspodjeli 400 000 KM za poboljšanje uslova poslovanja privrednih društava u industriji tekstila i obuće.

Kao pomoć Srpskoj pravoslavnoj crkvi u obnovi Sabornog hrama u Tuzli vlada je odobrila 50 hiljada KM kao učešće Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak u obnovi ovog objekta. Kao učešće navedenog Ministarstva odobren je isti iznos i za obnovu džamija i mekteba na području Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, Vlasenica, Modriča, Zvornik i drugih prema ukazanim potrebama.

Donesena je Odluka o listi lijekova koji se propisuju i izdaju na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Lista je značajno proširena tako da kompletna lista esencijalnih lijekova Tuzlanskog kantona sa svim dodatnim lijekovima sadrži 396 lijekova.

Vlada je danas dala i saglasnost na Program Ministarstva za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona kojim je utvrđen način raspodjele sredstava planiranih za subvencije prijevoza učenika i studenata u 2008. godini. Za ove namjene u budžetu je planirano 580 000, 00 KM.

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Vlada je usvojila Analizu rada Upravnih/Školskih odbora u javnim ustanovama čiji je osnivač Tuzlanski kanton.

Vlada je danas usvojila i Informaciju o stanju u oblasti tjelesne kulture i sporta na području Tuzlanskog kantona u kojoj su prezentirani rezultati praćenja stanja u sportu u Tuzlanskom kantonu kroz rad u klubovima, stanje sportskih objekata, stručnog kadra, rezultata klubova i sportista, finansijsku podršku sportu i dr.

Među ostalim danas donesenim odlukama Vlada je dala saglasnost za raspisivanje javnog poziva općinama za kandidovanje lokacije za regionalnu sanitarnu deponiju za Tuzlanski kanton.

Danas je razmatrena i Informacija o usklađenosti naknada predsjednika i članova upravnih odbora u javnim ustanovama i privrednim društvima iz nadležnosti Tuzlanskog kantona. Članovi Vlade Tuzlanskog kantona danas su upoznati da je Upravni odbor Univerziteta u Tuzli po ranijem zaključku Vlade kantona stavio van snage Odluku o visini naknada za predsjednika i članove Upravnog odbora koja nije bila usklađena sa Odlukom Vlade. Upravni odbor Univerziteta donio je i Odluku o vraćanju sredstava isplaćenih iznad iznosa koji je utvrđen Vladinom Odlukom.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla za provođenje procedure izbora najpovoljnijeg ponuđača-investitora za izgradnju višespratne graže.Ovim projektom želi se riješiti problem parking prostora na lokaciji Gradina i pristupnim saobraćajnicama oko JZU UKC Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela rješenje kojim je imenovan pregovarački tim za vođenje pregovora o izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora za osnovno i srednje obrazovanju u Tuzlanskom kantonu.

Priredio(la): V.K.