TUZLARIJE - BILTEN TK

19.07.2011.
Rigorozne inspekcijske kontrole u TK

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona kontinuirano rade na sprječavanju nelegalnog rada u svim oblastima, odnosno rada na crno. Samo u posljednjih mjesec dana kontolirali su prevoznike uglja, građevinskih firmi, otpada, autopraonica, a trenutno je intenzivirana kontrola prodaje zlata.

"Suzbijanje rada na crno, odnosno nelojalne konkurencije na tržištu, prioritet je u radu inspektora u TK-u. Do sada je zapečaćeno oko 400 firmi i izdato više od 400 zabrana rada. Kamen spoticanja je loša zakonska regulativa, koja je jako stumulativna za prekršioce", rekao je Besim Duraković, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla.

U TK-u sve je više ilegalnih prevoznika mrkog uglja, tvrde u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzla. Zbog toga su u združenoj akciji MUP-a i Tužilaštva TK-a intenzivirane kontrole nelegalne eksploatacije uglja na lokalitetu Dubrava. Inspektori svaki dan oduzmu jedan do dva kamiona uglja.
U posljednje vrijeme u TK-u masovno su se pojavili i nakupci zlata, zbog čega su kantonalni inspektori počeli s kontrolom prodaje zlata.
Intenzivirane su i kontrole autopraonica, gdje će, ako zateknu da se radi bez potrebe dozvole, pored novčanih kazni oduzimati i mašine.
Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ističu da će i dalje vršiti intenzivne kontrole u svim oblastima i strogo sankcionirati svaki nelegalni rad.

fena