TUZLARIJE - BILTEN TK

16.07.2011.
Efekti ulaganja za podršku razvoju Tuzlanskog kantona


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o efektima ulaganja iz Budžeta TK za 2010. godinu sa budžetske pozicije „Podrška razvoju kantona“. Kako se navodi u Informaciji za subvencioniranje kamata za kredite malih i srednjih preduzeća u 2010. godini uloženo je 211.528 KM, za subvencioniranje kamata za kredite u poduzetništvu i obrtu uloženo je 22.200 KM, dok je za certificiranje firmi po međunarodnim standardima Ministarstvo je investiralo 270.000 KM.



Za podršku udruženjima inovatora i inovatorima, udruženjima koja se bave ambijentom za razvoj poduzetništva, te udruženjima tradiconalnih/ umjetničkih zanata u 2010. godini Ministarstvo je izdvojilo 74.000 KM.

Analizirajući rezultate poslovanja firmi korisnika poticaja Ministarstva razvoja i poduzetništva, Ministarstvo konstatuje da je prihod firmi koje su koristile ova poticajna sredstva zabilježio značajan porast u 2010. godini, za razliku od 2009. godine kada je zabilježen značajan pad. Aktiva kompanija i kapital su također zabilježili blagi rast u prošloj godini, dok je neto dobit firmi zadržala približno isti nivo.

Prepoznajući potencijalni doprinos malih i srednjih poduzeća ekonomskom rastu, otvaranju novih radnih mjesta, a polazeći od postojećih ograničenja za razvoj malih i srednjih poduzeća, u informaciji su date i smjernice za dalje djelovanje.

Kao prioriteti navedeni su izgradnja inkubatora, poduzetničkih zona, poslovnih centara, tehnoloških parkova i druge infrastrukture za potrebe malih i srednjih preduzeća i obrta, povećanje broja malih i srednjih poduzeća koja se baziraju na proizvodnji i ne-trgovačkim uslugama, te poticaj razvoja malih i srednjih preduzeća povoljnim kreditima sa subvencioniranim kamatama, u granama gdje kanton ima komparativne prednosti u smislu njihovog tehnološkog jačanja.

Posebnu pažnju treba posvetiti realizaciji projekata iz Strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2008-2013 kao i projekta Strategije zapošljavanja Tuzlanskog kantona za period 2009-2013. godina, navodi se u informaciji.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK