TUZLARIJE - BILTEN TK

21.07.2011.
Ministarstvo pravosuđa i uprave
Potpisan sporazum o sanaciji zgrade Općinskog suda u Banovićima


Sporazum o zajedničkom finansiranju sanacije zgrade Općinskog suda u Banovićima, danas su potpisali ministar pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Alen Taletović i načelnik Općine Banovići Bego Birparić. Na 15. redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona, Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na tekst Sporazuma, te ovlastila Ministra pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona da u ime Vlade TK potpiše Sporazum.



„Ovo je školski primjer kako je lokalna zajednica prepoznala svoje potrebe, a nakon toga u saradnji sa višim nivoima vlasti pristupila realizaciji ovog projetka, koji s jedne strane za cilj ima da olakša uslove života građanima Banovića, a s druge strane ovim aktivnostima mi radimo na provedbi naših zakonskih obaveza da u Tuzlanskom kantonu otvorimo još dva opštinska suda“ riječi su ministra Taletovića.

Kako se navodi u Sporazumu, Ministarstvo i Općina su saglasni da zajednički sufinansiraju sanaciju prizemlja, prvog sprata i krova zgrade, te postavljanja ograde oko objekta Općinskog suda u Banovićima, a koji je vlasništvo Tuzlanskog kantona.

„Sufinansiranjem obnove objekta i njegovim stavljanjem u funkciju, pokazali smo da se i u teškim i kriznim vremenima, zajedničkim djelovanjem može doprinijeti povećanju kvaliteta života građana. Kada Općinski sud u Banovićima počne sa radom u obnovljenoj zgradi, građani Banovića za rješavanje određenih sudskih i zemljišno – knjižnih potreba neće morati ići do Živinica, nego će te poslove moći završavati u svom gradu“, istakao je ovom prilikom načelnik Birparić.

Ukupna vrijednost potrebnih radova ne bi trebala da iznosi više od 35.000, 00 KM, a izvršenje projekta sanacije objekta trebalo bi da traje najduže do mjeseca oktobra 2011. Godine.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK