TUZLARIJE - BILTEN TK

15.08.2011.
Nastavljeni razgovori sa predstavnicima ˝Konjuha˝


Vlada Tuzlanskog kantona će u saradnji sa upravom fabrike namještaja „Konjuh“ u narednom periodu formirati timove za izradu i provedbu dugoročnog plana rada i sanacije trenutnog stanja u ovom industrijskom gigantu, složili su se na današnjem sastanku predstavnici Vlade, Općine Živinice, uprave privrednog društva i sindikata.



Tim za izradu Plana, formirat će uprava i sindikat „Konjuha“, pri čemu će nastojati da u Tim angažuju istaknute i dokazane stručnjake i privrednike sa područja Tuzlanskog kantona. Jedan od članova ovog tima bit će načelnik Općine Živinice Hasan Muratović, dogovoreno je na današnjem sastanku.

Na narednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona će također formirati tim čiji će zadatak biti konkretizacija zadataka organa vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona na realizaciji plana izlaska iz krize. Članovi tima kojeg će formirati Vlada Tuzlanskog kantona bit će Stipe Buljan, pomoćnik federalnog ministra za energiju, rudarstvo i industriju, Jasenko Muharemagić, savjetnik Premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Igor Rajner, savjetnik Premijera Tuzlanskog kantona, Salem Hujić, predsjednik granskog sindikata FBiH i Džemo Nurkić u ime sindikata Konjuha.

Kako je istakao premijer Čaušević, Vlada Tuzlanskog kantona nema mehanizme da firmama u privatnom vlasništvu dodijeli finansijska sredstva za plaće, a dodjeljivanje 200.000 KM nisu dugoročno rješenja za ovu fabriku.

- Vlada već pokušava iznaći rješenja za sanaciju krize u Konjuhu, ali kako bi smo bili u situaciji da još aktivnije pomognemo oporavak ove fabrike nama su potrebni realni programi sanacije, kazao je premijer Čaušević, ističući da je cilj Vlade Tuzlanskog kantona u cjelini da se Konjuh uspravi na „svoje noge“.

Priredio(la): Služba za informisanje