TUZLARIJE - BILTEN TK

26.08.2011.
Ostale odluke Vlade TK donesene na 17. redovnoj sjednici


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Program rada za izradu plana zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u Tuzlanskom kantonu. U Planu zaštite i spašavanja utvrđuje se organizacija i način proviđenja mjera zaštite i spašavanja i određuju zadaci za organe vlasti i druge subjekte na zaštiti i spašavanju, kao i snage i sredstva potrebna za neposredno ostvarivanje mjera predviđenih Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. Rok za završetak izrade prijedloga Plana zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća Tuzlanskog kantona, je decembar 2011. godine.

Vlada Tuzlanskog kntona imenovala je Komisiju za realizaciju Projekta podizanja jedinstvenih spomen obilježja poginulim pripadnicima Armije i Ministarstva unutrašnjih poslova BiH u ratu 1992-1995. godine. Prema Odluci, Komisiju će sačinjavati predsjednik Hajrudin Halilović, predstavnik Saveza organizacija porodica šehida – poginulih boraca Tuzlanskog kantona, te članovi Aljić Asim ministar za boračka pitanja TK, Bego Gutić ministar unutrašnjih poslova TK, Ferid Mazalović, brigadir, Muhić Kadefa predstavnik Saveza organizacija porodica šehida – poginulih boraca Kantona. Zamjenik predsjednika je Džemila Zaimović, dok su zamjenici članova Hajrudin Imširović i Elmir Mahmutbegović.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Komisije za primopredaju sredstava i opreme, dokumentacije i arhive. Kako se navodi u Izvještaju Komisija je konstatovala da je izvršena primopredaja osnovnih sredstava, sitnog inventara, finansijskih sredstava i dokumentacije između Ministarstva razvoja i poduzetništva i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK, a u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona. Također, u skladu sa sporazumima o preuzimanju državnih službenika i namještenika Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak je iz Ministarstva razvoja i poduzetništva TK preuzelo ukupno 5 uposlenika.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na tekst Aneksa Ugovora o koncesiji između Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona i Pivare d.d. Tuzla, a u vezi sa eksploatacijom mineralne vode.

Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Program mjera za otklanjanje propusta i nepravilnosti u finansijskim Izvještajima Budžeta Tuzlanskog kantona za 2010. godinu konstatovanih od strane Ureda za reviziju institucija Federacije BiH. Kako je navedeno u Konačnom Izvještaju o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2010. godinu finansijski izvještaji Budžeta Tuzlanskog kantona, prikazuju istinito i objektivno stanje imovine i obaveza na dan 31.12.2010. godine, rezultate poslovanja i izvršenja budžeta za 2010 godinu. Finansijsko poslovanje Budžeta Tuzlanskog kantona u toku 2010. godine je bilo u svim materijalno značajnim aspektima usklađeno sa važećom zakonskom regulativom.

S ciljem otklanjanja uočenih propusta i nepravilnosti u finansijskim izvještajima Budžeta Tuzlanskog kantona za 2010. godinu i uočenih rizika koji za posljedicu imaju određene propuste i nepravilnosti u poslovanju budžetskih korisnika, Vlada Tuzlanskog kantona je pristupila izradi Programa mjera u okviru kojeg je predviđen i način upravljanja rizicima svodeći ih na kontrolisanu mjeru, a sve kako bi se otklonila mogućnost nastanka propusta i nepravilnosti u budućem radu.

Za realizaciju mjera iz usvojenog programa odgovoran je menadžment budžetskog korisnika i lica zadužena za realizaciju pojedinačnih općih i posebnih mjera.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Uputstvo o metodologiji za izradu izvještaja o radu i poslovanju javnih preduzeća i javnih ustanova Tuzlanskog kantona.

Uputstvom je utvrđena metodologija izvještavanja i izrada Izvještaja o radu i poslovanju javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač ili kojima upravlja Tuzlanski kanton. Metodologijom je definiran oblik, forma i sadržaj, te redoslijed podataka i prikaz obaveznih pokazatelja koje treba obuhvatiti izvještajima o radu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK