TUZLARIJE - BILTEN TK

25.08.2011.
Potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić posjetio Tuzlanski kanton


Svetozar Pudarić, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine posjetio je danas Tuzlanski kanton. Ovom prilikom potpredsjednika Pudarića su u prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona primili premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.



Premijer Čaušević i načelnik Imamović su potpredsjednika informisali o stanju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, do sada provedenim aktivnostima, strateškim pravcima razvoja, ali i problemima s kojim se Tuzlanski kanton i općine koje mu pripadaju susreću.

Posebna pažnja posvećena je realizaciji ideje izgradnje autoputa Orašje – Tuzla – Žepče, čime se bi se velikim dijelom saobraćajno deblokirao naš kanton. Kako je istakao gospodin Pudarić, izrada idejnog rješenja je u završnoj fazi i u narednom periodu vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine će se još snažnije uključiti u realizaciju ovog projekta.

„Projekti ovog tipa se ne mogu rješavati „preko noći“. Za njihovu realizaciju potrebno je izvjesno vrijeme, ali ćemo se truditi da do kraja mandata započnemo i sa građevinskim radovima na izgradnji ove dionice autoputa“, istakao je potpredsjednik Pudarić.

Također, na sastanku je razgovarano o investicijama i budućim ulaganjima u elektro – energetski sektor, a zajednički stav učesnika današnjeg sastanka je da investicijska ulaganja moraju biti praćena i rješavanjima pitanja naknada za zagađivanje od strane termoenergetskih postrojenja.

Osim planova i investicija, nezaobilazna tema bili su i problemi kompanija s područja Tuzlanskog kantona. Potpredsjednik Pudarić je istakao da Vlada Federacije usko sarađuje sa Vladom Tuzlanskog kantona, te da će zajednički u skladu sa važećim zakonskim rješenjima nastojati iznaći načine da se pomogne privrednim subjektima kojima je ta pomoć potrebna s posebnim akcentom na rješavanje radno – pravnog i socijalnog statusa radnika.

Po završetku sastanka, premijer Čaušević i načelnik Imamović su u društvu potpredsjednika Pudarića obišli štand za prikupljanje knjiga u okviru projekta "Hiljadu knjiga za Uskoplje, tisuću knjiga za Gornji Vakuf" te podržali ovaj projekt čiji je pokrovitelj gospodin Pudarić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK