TUZLARIJE - BILTEN TK

24.08.2011.
Postoji interes za naftna istraživanja na području Tuzlanskog kantona

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević primio je danas u posjetu delegaciju investicijskih i istraživačkih kompanija koje su izrazile interes za istraživanje tržišta i interesa u naftnoj industiji kao i pronalaženje novih ležišta nafte i plina.



Cilj posjete predstavnika ovih kompanija Tuzlanskom kantonu je da se uz Rudarsko – geološko – građevinski fakultet Univerziteta u Tuzli, kao jednog od učesnika istraživanja na području nafte, dođe do osnovnih informacija o naftnim potencijalima Tuzlanskog kantona.

„Također cilj je i da se upoznamo i sa političkom spremnošću da se uđe u procese detaljnih istraživanja, a kasnije eventualno i eksploatacije nafte na području Tuzlanskog kantona“ istakao je Blago Zdravevski predstavnik kompanije BZ Indistriedemontage iz Njemačke.

Premijer Čaušević je istakao da Vlada Tuzlanskog kantona nema dilema kada su u pitanju istraživanja i investicije na polju energetike i obećao podršku ovakvim istraživačkim projektima. Prioriteti Vlade Tuzlanskog kantona su povećanje broja zaposlenih s jedne strane, povećanje stepena izvoza iz Bosne i Hercegovine, a moraju se uzeti u obzir i potrebe domaće hemijske industrije za pertohemijskim sirovinama.

„Očekujemo da će u relativno kratkom periodu predstavnici ovih uglednih kompanija u saradnji sa investicijskim partnerima pripremiti i Vladi Tuzlanskog kantona dostaviti analizu i akcioni plan, na osnovu čega ćemo i mi moći definirati naše zadatke i dužnosti, te se aktivno uključiti u ovu problematiku“ riječi su premijera Čauševića.

„Tuzlanski kanton je veoma zainteresiran za nastavak istraživanja i razvoj ekspolatacije nafte na području TK, posebno iz razloga jer postoje tehnički uslovi da se pored eksploatacije uglja, soli i drugih sirovina pokrene i ekspolatacija sirove nafte. Nakon inicijalnih sastanaka očekujemo i prijedloge programa za dalje istraživanje.“ Istakao je prof. dr. Abdulah Bašić, koji je u ime Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta prisustvovao današnjem sastanku.

Današnjem sastanku u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali su ministar industrije, energetike i rudarstva prof. dr. Željko Knežiček i savjetnica Premijera Tuzlanskog kantona za međunarodnu saradnju i razvojne programe Jasna Hivziefendić. Osim gospodina Zdravevskog, u ime kompanije OilQuest Holdings Limited iz Engleske sastanku su prisustvovali direktor istraživanja Jon Ford i Sonil Kalia, a u ime domaćina posjete, Kantonalne privredne komore Tuzla, sastanku je prisustvovao gospodin Nurudin Žunić.