TUZLARIJE - BILTEN TK

24.08.2011.
Vlada TK
Imenovani članovi Ekonomsko - socijalnog vijeća


Na današnjoj, konstituirajućoj, sjednici Ekonomsko-socijalno vijeća TK, zbog isteka mandata prethodnog saziva, imenovani su novi članovi. Na funkciju predsjednika imenovan je predstavnik udruženja poslodavaca Mirsad Novalić, direktor industrije modne konfekcije „KULA“ d.o.o. Gradačac, dok je na mjesto zamjenika predsjednika imenovan Željko Knežiček, ministar industrije, energetike i rudarstva TK.



Osim predsjednika i zamjenika predsjednika članovi Vijeća narednom periodu u ime Vlade Tuzlanskog kantona bit će prof. dr. Nađa Avdibašić Vukadinović, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Imšir Škahić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Sead Hasić.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata će biti Adisa Fakić, Fahrudin Šahović, Emir Hujdurović i Nezir Kovačević, dok će Udruženje poslodavaca predstavljati Izet Imamović, direktor Fabrike cementa Lukavac, Vinko Ćuro, predsjednik Uprave „PROMO International“ Grupe i Ramiz Karić, direktor Herceg d.o.o. Srebrenik.

Ekonomsko-socijalno vijeće trebalo bi omogućiti partnerski odnos Vlade, poslodavaca i radnika kako bi se zajedničkim dogovorom došlo do najkvalitetnijeg rješanja mnogobrojnih ekonomskih i socijalnih problema. Zadatak Vijeća je da svojim aktivnim odnosom omogući tripartetnu komunikaciju i iznalaženje što kvalitetnijih rješenja ekonomskih i socijalnih pitanja. Svoje djelovanje Vijeće zasniva na principima vođenja socijalnog dijaloga kao sistema za rješavanje odnosa između socijalnih partnera i sredstava za postizanje ravnoteže između tržišne ekonomije i socijalne pravde, poštivanja nezavisnosti i autonomije socijalnih partnera u njihovom radu i organiziranju, obezbjeđivanja slobodnog pristupa informacijama i dokumentaciji značajnoj za pitanja o kojima odlučuje Vijeće, kao i poštivanje i provođenje odluka i zaključaka Vijeća.

Današnjoj sjednici prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević koji je novoizabranim članovima čestitao na izboru, te istakao da postoji očita potreba za djelovanjem ovog Vijeća od kojeg se očekuje da pomogne u rješavanju ključnih socijalnih pitanja i ekonomskog razvoja.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK