TUZLARIJE - BILTEN TK

14.09.2011.
Delegacija Vlade TK posjetila Deling i FEN - BH

Delegacija Vlade TK predvođena premijerom Seadom Čauševićem posjetila je danas kompanije Deling d.o.o. Tuzla i FEN-BH d.o.o. u Lukavcu.
Deling d.o.o. je kompanija koja se bavi projektovanjem i proizvodnjom srednje – naponskih i nisko – naponskih postrojenja i razvodne opreme, kao i montažom jake i slabe struje na industrijskim i javnim objektima i elektroenergetskim postrojenjima, istakao je Omer Delalić, direktor i vlasnik Kompanije, te dodao da 180 stalno zaposlenih radnika čine osnovu i najdragocjeniji element cijele firme.




„Čak i u najteže vrijeme, kada nas je sve pogodila globalna ekonomska kriza, Deling nije otpuštao svoje radnike, i ponosni smo što možemo reći da naši radnici nemaju zaostalih, a neisplaćenih plaća te da svoje obaveze prema državi redovno izmirujemo“ riječi su gospodina Delalića.

Posebna pažnja na sastanku je posvećena certificiranju, odnosno izradi postrojenja koja zadovoljavaju sve karakteristike i standarde sigurnosti. Istaknuto je da se u ovoj kompaniji značajna sredstva izdvajaju za certificiranje od strane akreditiranih kompanija za certificiranje, te da problematici certificiranja, kada su u pitanju prijave na tendere i izvođenje javnih radova, nije posvećena dovoljna pažnja.
Iako se politika ne treba direktno miješati u biznis, dužnost vlasti je da stvara ambijent i sistem koji će omogućiti stvaranje novih, ali i snažniji razvoj postojećih kompanija. Nedostatak sistema, omogućava stranim kompanijama da zbog internih nesuglasica i nadmetanja preuzmu najkvalitetnije poslove čime se stvara odliv kapatala iz naše zemlje, složili su se učesnici sastanka.

Premijer Čaušević je istakao da cilj ovih posjeta uspješnim kompanijama sa područja našeg kantona i jeste da se detaljno informiše o potrebama privrede i modalitetima na koje bi se moglo olakšati poslovanje privrednih subjekata i njihov razvoj. „Vlada želi u narednom periodu snažnije raditi na stvaranju ambijenta koji će privredi otvoriti prostor za djelovanje i dalji razvoj, te je s tim ciljem i formirano Ministarstvo za razvoj i poduzetništvo koje će imati primarni cilj da u skladu sa potrebama tržišta iznalazi modele pomoći i usluga koje će olakšati razvoj privrede“ riječi su premijera Čauševića.

Nakon posjete Deling-u delegacija je posjetila i kompaniju za proizvodnju sistema za spavanje FEN-BH d.o.o. Lukavac.
Prema riječima Muhameda Murselovića, Direktora Kompanije, FEN – BH je skoro u potpunosti izvozno orijentirana kompanija koja zapošljava oko 240 stalno uposlenih, a u zavisnosti od potreba tržišta povremeno upošljava dodatnih 70-tak radnika.



Prezentirajući rad Kompanije gospodin Murselović je pohvalio dosadašnju saradnju sa kompanijom Šume TK, ali i istakao da je s ciljem bržeg razvoja uspješnih neophodno raditi na fleksibilnijem odnosu Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine prema kompanijama sa područja Tuzlanskog kantona.
Premijer i ministri u Vladi Tuzlanskog kantona su gospodina Murselovića i gospodina Delalića upoznali sa inicijativom i očekivanjem da Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine otvori svoju poslovnicu na području našeg kantona što će svakako doprinijeti lakšim i češćim kontaktima naših privrednika sa ovom finansijskom institucijom i dodao da će Vlada Tuzlanskog kantona u skladu sa svojim mogućnostima podržati razvoj privrednih subjekata, posebno kada taj razvoj donosi i povećanje broja radnih mjesta.

Osim Premijera delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona činili su ministrica razvoja i poduzetništva Dijana Bilanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK