TUZLARIJE - BILTEN TK

11.04.2008.
Utvrđen Nacrt Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije


Na jučerašnjoj 40. redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona utvrđen je Nacrt Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Osnovni razlozi za donošenje ovog zakona su prevaziđenost pravnih rješenja u Zakonu o nabavci, držanju i nošenju oružja i municije iz 90-ih godina i njegova neusaglašenost sa odredbama niza važećih zakonskih propisa, među kojima su Zakon o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona, Zakon o agencijama za zaštitu ljudi i imovine i Zakon o amnestiji za nedopušteno držanje minsko-eksplozivnih sredstava i oružja u Federaciji BiH.

Jedna od novina predloženih ovim Nacrtom, kada je u pitanju nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije je da se pored obaveze izdavanja oružanog lista, određuje i rok njegovog važenja od 10 godina. Po isteku roka vlasnik oružja može pod Zakonom određenim uslovima i proceduri produžiti važnost oružanog lista.

Ovaj Nacrt Zakona posebno precizira potrebne uslove za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja, i, što je novina, dijeli ih na opće i posebne. Tako je u odnosu na raniji zakon kao opći uslov propisana minimalna starosna dob od 21 godine, sa određenim izuzecima, obavezno postojanje opravdanog razloga za nabavljanje oružja te usklađivanje uslova koji se odnose na kažnjavanje za prekršaj i prekršajni postupak sa odredbama federalnog Zakona o prekršajima Kao jedan od posebnih uslova propisana je zdravstvena sposobnost za držanje i nošenje oružja.

Nacrtom je predviđeno da kršenje odredaba ovog Zakona može, pod utvrđenim okolnostima, predstavljati krivično djelo ili prekršaj.
Kaznenim odredbama propisane su novčane kazne (u rasponu od 200, 00 do 1 000, 00 KM i od 300, 00 do 1 500, 00 KM) i zaštitne mjere (oduzimanje predmeta) za prekršaje fizičkih lica, te novčane kazne (od 3 000, 00 KM do 15 000, 00 KM) i zaštitne mjere (oduzimanje predmeta i zabrana vršenja djelatnosti) za prekršaje pravnih lica i odgovornih lica u pravnim licima.

Priredio(la): S.M.