TUZLARIJE - BILTEN TK

10.01.2008.
Zagađenje zraka
I dalje na snazi prvi stepen pripravnosti


Iako je vremenska situacija povoljnija nego prethodna tri dana, u Tuzli je i dalje na snazi prvi stepen, odnosno epizoda pripravnosti, koju je 7. januara zbog guste magle i povećane zagađenosti zraka proglasilo Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Tuzlanskog kantona.

Prema riječima resorne ministrice Jadranke Miraščić, situacija je povoljnija u odnosu na prethodni period, ali i dalje se preporučuje rizičnim skupinama stanovništva, hroničnim bolesnicima, starijim osobama i djeci da, ukoliko ne moraju, ne izlaze na ulice, kao i da se smanji i ograniči upotreba automobila.

"Mi kontinuirano pratimo rezultate mjerenja zagađenosti zraka i možemo reći da je stanje bolje. Sve je to posljedica meteoroloških prilika, stabilnog vremena bez vjetra, kao i geografskog položaja, odnosno pozicije u kotlini“, naglasila je ministrica Jadranka Miraščić.

Iz Ministarstva, također, apeluju na stanovništvo se da redovno prate informacije o stepenu zagađenja zraka i da se, s ciljem zaštite vlastitog zdravlja, ponašaju u skladu sa preporukama.

Vlada TK formirala je i Krizni štab, na čelu sa predstavnicima resornog kantonalnog ministarstva, koji kontinuirano prati stanje na terenu. Sjednica ovog štaba biće održana u petak, kada će se, u zavisnosti od vremenskih prilika, odlučivati da li će biti ukinut prvi stepen, odnosno epizoda pripravnosti ili eventualno proglašen drugi ili treći stepen.

Priredio(la): S.M.