TUZLARIJE - BILTEN TK

13.04.2008.
Vlada TK
Usvojena Informacija o stanju u oblasti tjelesne kulture i sporta


Na redovnoj 40. sjednici održanoj u četvrtak (10.04.)Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o stanju u oblasti tjelesne kulture i sporta na području Tuzlanskog kantona. U Informaciji su prezentirani rezultati praćenja stanja u sportu u Tuzlanskom kantonu kroz rad u klubovima, stanje sportskih objekata, stručnog kadra, rezultata klubova i sportista, finansijsku podršku sportu i dr.

Ukazano je probleme koji su između ostalog posljedica:
-reorganizacije sporta u BiH koja se odvijala od 1999. godine. Okončana je prije godinu dana i to na način da su objedinjeni svi olimpijski sportovi, a njihov primjer slijedili su i neki neolimpijski strukovni savezi
-neprepoznavanja značaja sporta za bosanskohercegovačko društvo
-slabe finansijske podrške sportu na svim nivoima.

Kada je u pitanju finansiranje sporta iz Budžeta Tuzlanskog kantona navedeno je da je u prošloj godini izdvojeno 1 700 000, 00 KM za sport i tjelesnu kulturu. U odnosu na prethodne godine to je značajno povećanje, s ozbirom na to da je u 2006. godini za ove namjene izdvojeno 950 000, 00 KM.

U 2008. godini planirana sredstva za sport i tjelesnu kulturu su za 10% veća u odnosu na 2007. godinu.

Na području Tuzlanskog kantona odvija se organizovana sportska aktivnost, kroz klubove kao osnovne ćelije sporta, kroz opštinske, strukovne saveze, Sportski savez kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Na području Tuzlanskog kantona ima oko 300 registrovanih sportskih organizacija sa oko
20 000 uključenih mladih sportista.
U Informaciji su navedene i određene mjere u cilju poboljšanja stanja u sportu. Neophodno je između ostalog povećati broj sportsko-aktivnih građana, nastaviti povećavati sredstva koja se izdvajaju za ovu oblast, u gradnji sportskih objekata i površina nastojati približiti se evropskim standardima i u resornom ministarstvu zbog obima posla razdvojiti odjeljenja kulture i sporta.
Dio mjera navedenih u Informaciji o stanju sporta u Tuzlanskom kantonu ugrađeno je i u Program razvoja sporta u Tuzlanskom kantonu do 2 010. godine koji je Vlada kantona danas usvojila.
Najvažnij pravci razvoja i unapređenja sporta su, između ostalog, sportsko vaspitanje djece i omladine pri čemu treba kao osnov imati povećanje broja sportsko-aktivnih osoba, permanentno povećanje broja vrhunskih sportista, obezbjeđivanje optimalne pripreme za sportske nastupe mladih, a posebno perspektivnih sportista i povećanje finansijskih izdvajanja za sport iz kantonalnog Budžeta.

Zbog značajnog broja sportskih organizacija i aktivnih sportista, Programom je predviđeno da se sukcesivno povećava izdvajanje za sport kako bi se 2010. godine iz budžeta Kantona za ovu oblast izdvojilo 1% ukupnih sredstava budžeta.
To je jedan od osnovnih preduslova za realizaciju kantonalnog Programa razvoja sporta.

Priredio(la): S.M.