TUZLARIJE - BILTEN TK

16.09.2011.
Spašavanje Fabrike obuće ˝Aide˝ i ˝Livnice čelika˝


Prihvaćena Fisibiliti studija „Livnica čelika“ kao osnov za implementaciju projekta "Nova Livnica Tuzla"

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim se prihvata Fisibiliti studija „Livnice čelika“ Tuzla, koja će biti osnov za implementaciju Projekta Nova Livnica Tuzla. Kako je već poznato „Livnica čelika“ d.o.o. Tuzla već duži niz godina se suočava sa ozbiljnim problemima poslovanja, blokade računa, neblagovremeno izmirivanje obaveza, gubljenje strateških kupaca i mogući stečaj. Posebno zabrinjavajuće je drastično smanjenje obima proizvodnje i ukupnog prihoda, uz zadržavanje nivoa troškova, što rezultira značajnim gubicima u poslovanju. Rezultati poslovanja, finansijska situacija, gubljenje kupaca, starost opreme i druge negativne tendencije, ukazuju na alarmantnost situacije i potrebu preduzimanja hitnih mjera.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona donijelo je odluke o odobravanju 70.000, 00 KM „Livnici čelika“ d.o.o Tuzla za potrebe izrade fisibiliti studija. Naime, u cilju rješavanja problema poslovanja, uključujući i problem sadašnje lokacije „Livnice čelika“ Tuzla, Turboinštitut Ljubljana je dostavio pismo namjere kojim se izražava želja za zajedničko ulaganje u izgradnju nove, savremene i ekološki prihvatljive „Livnice čelika“ na novoj lokacdiji koju treba da obezbijedi Vlada Tuzlanskog kantona. Zajednički je ocjenjeno da je prije ulaska u konkretne razgovore, potrebno uraditi fisibiliti studije pod nazivima „Projekat nove Livnice“ i „Pozicija postojeće Livnice sa aspekta mogućeg zajedničkog ulaganja“.


Program mogućnosti ekonomsko-finansijske rekonstrukcije Fabrike obuće „Aida“

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Zaključak kojim se prihvata Program mogućnosti ekonomsko-finansijske rekonstrukcije Fabrike obuće „Aida“ dd Tuzla.

Zaključkom je zaduženo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da zajedno sa Upravom fabrike obuće „Aida“ dd Tuzla, pristupi realizaciji pripremnih radnji za reorganizaciju društva sredstvima iz Budžeta Kantona koja su potrebna za penzionisanje zaposlenika koji su ispunili uslove za starosnu i invalidsku penziju, subvencionirnje privrednih društava koja bi u radni odnos preuzela zaposlenike FO „Aida“ dd Tuzla, uplatu doprinosa za PIO za zaposlenike koji bi se opredijelili za sporazuman raskid radnog odnosa i odustajanje od tužbe protiv FO „Aida“ dd Tuzla.

Također, Zaključkom je Vlada Tuzlanskog kantona zadužila Ministarstvo industrije, energije i rudarstva da zajedno sa Upravom Društva i članovima ekspertnog tima koji je i izradio Program, nastavi svoj rad i pomogne u realizaciji Programa. Posebno je naglašeno da je ekspertni tim svoj višemjesečni trud uložen u izradu Programa uložio na volonterskoj osnovi, bez naknade, kako bi pomogli Vladi u rješavanju problema s kojima se Vlada susreće.

Priredio(la): Služba za informisanje