TUZLARIJE - BILTEN TK

15.09.2011.
Potrebna kontrola koeficijenta za obračun plaća u osnovnim školama

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Izvještaj o obavljenom nadzoru izdatih rješenja o promjeni koeficijenata za obračun plaća u svim osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona. Kako se navodi u Izvještaju uvećanje koeficijenta rezultiralo je većim utroškom sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona u iznosu oko 3.319.717 KM.

Pregledom i analizom dokumentacije dostavljene na uvid Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta uočilo je da zaposlenici koji su završili I ciklus visokog obrazovanja u trogodišnjem trajanju, ističu da su završili dodiplomski studij za sticanje visoke stručne spreme na studijskom odsjeku Razredna nastava na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, u trajanju od tri godine, čime su stekli stručni naziv «Profesor razredne nastave» te tražili uvrštavanje u III platni razred, obračun plaće po koeficientu 2, 32 i isplatu razlike plaće obračunate po većem koeficientu od dana završetka studija pa do donošenja presude. Uočeno ukazuje da sistem internih kontrola u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta, osnovnim školama i Ministarstvu finansija nije adekvatno uspostavljen i ne funkcioniše na propisani način, što za posljedicu ima naprijed navedene nedostatke, propuste i nepravilnosti.

Rješenja sa povećanim koeficijentima na predočeni način primjenjuju se od 2007. godine do danas, a prve aktivnosti u smislu kontrole i nadzora započete 28.09.2010. godine. S ciljem saniranja stanja neophodno je odmah pokrenuti aktivnosti, uključiti sve relevantne pojedince, organe i institucije s ciljem iznalaženja rješenja.
Skladno prijedlogu mjera za prevazilaženje nastalog stanja Vlada Tuzlanskgo kantona je donijela niz zaključaka. Ministarstvo finansija je zaduženo da obustavi transakcije plaća po osnovu svih spornih rješenja, a počev od 01.09.2011. godine, a direktori škola treba da ponište Rješenja o utvrđivanju koeficijenta za obračun plaća.

Univerzitet u Tuzli u budućnosti treba da licima koja završe I ciklus visokog obrazovanja izdaju diplome u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i dodatak diplomi (saplement). Osnovne škole treba da usklade Pravilnike o unutrašnjoj organizaciji. Osim pomenutog potrebno je uspostaviti adekvatan sistem internih kontrola u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta po principu resorne nadležnosti za osnovne škole i Ministrstvu finansija –Službi centralizovanog obračuna plaća, te upriličiti zajednički sastanak predstavnika Kantonalnog pravobranilaštva, Ureda za internu reviziju Tuzla, Ministartva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo finansija, Ureda za zakonodavstvo i Stručne službe Vlade u cilju razmatranja navedenog problema i iznalaženja adekvatnih rješenja.

Također, Vlada Kantona je zadužila Ministarstvo obrazovanja da u saradnji sa Uredom za zakonodavstvo utvrdi prijedlog Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja Tuzlanskog kantona u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje kojeficijenata za obračun plaća i koji bi bio ponuđen sindikatu. Također, Ministarstvo treba da utvrdi Prijedlog izmjena i dopuna pravilnika o osnovama i mjerilima za utvrđivanje plaća i drugih ličnih primanja zaposlenika u javnim ustanovama u oblasti osnovnog obrazovanja.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK