TUZLARIJE - BILTEN TK

13.04.2008.
Ostale Odluke donesene na 40. redovnoj sjednici Vlade TK
Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite za raspisivanje javnog poziva općinama za kandidovanje lokacije za regionalnu sanitarnu deponiju za Tuzlanski kanton. Zbog poznatih problema u vezi sa izgradnjom regionalne sanitarne deponije u Tuzlanskom kantonu, koju finansira Svjetska banka, na ovaj način će se još jednom pokušati pronaći lokacija za izgradnju deponije.

Javnim pozivom općini, čiji prijedlog lokacije bude prihvaćen, ponuđene su i određen beneficije, počev od zapošljavanja lokalnog stanovništva u JKP Regionalni centar za upravljanje čvrstim otpadom do značajnih finansijskih sredstava za kapitalne projekte općine.

Vlada Tuzlanskog kantona razmatrala je Informaciju o usklađenosti naknada predsjednika i članova upravnih odbora u javnim ustanovama i privrednim društvima iz nadležnosti Tuzlanskog kantona. Na osnovu informacija koje su dostavila ministarstva konstatovano je da se od 24 ustanove odnosno privredna društva u njih 21 poštuje Odluka Vlade Tuzlanskog kantona da je mjesečna visina naknade za predsjednika Upravnog odbora maksimalno 350 KM, a člana 300 KM.

Veće naknade od naknada utvrđenih ovom Odlukom isplaćivane su u dva privredna društva i jednoj javnoj ustanovi. Članovi Vlade Tuzlanskog kantona danas su upoznati da je Upravni odbor Univerziteta u Tuzli po ranijem zaključku Vlade kantona stavio van snage Odluku o visini naknada za predsjednika i članove Upravnog odbora koja nije bila usklađena sa Odlukom Vlade.

Upravni odbor Univerziteta donio je i Odluku o vraćanju sredstava isplaćenih iznad iznosa koji je utvrđen Vladinom Odlukom.
Vlada Tuzlanskog kantona zadužila je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva da preko svojih predstavnika u skupštinama privrednih društava Šume TK i Rudnik soli „Tušanj“ Tuzla pokrenu proceduru stavljanja van snage odluka o visini naknada koje nisu usklađene sa Odlukom Vlade Kantona i da se razmotri mogućnost vraćanja sredstava isplaćenih iznad sredstava propisanih odlukom Vlade Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je rješenje kojim je imenovan pregovarački tim za vođenje pregovora o izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora za osnovno i srednje obrazovanju u Tuzlanskom kantonu.
U tim su imenovani:

1. Hadže Kurtović sekretar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta
2. Ruzmira Bajrić pomoćnik ministra za pravosuđe i upravu Tuzlanskog kantona
3. Anto Iljkić sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku.
4. Jasminka Kurević pomoćnik ministra za ekonomsko-finansijske poslove u Ministarstvu
obrazovanja, nauke, kulture i sporta
Zadatak ovog tima je da sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja vodi pregovore o izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora za ove oblasti.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona


Priredio(la): S.M.