TUZLARIJE - BILTEN TK

22.09.2011.
155.479 KM za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okolice


Pet javnih preduzeća koja su aplicirala za dodjelu sredstava za subvencioniranje projekata iz oblasti zaštite okolice potpisali su danas ugovore o dodjeli sredstava sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 155.479 KM.



Za projekat SCADA - Nadogradnja uštede električne energije za upravljanje vodovodnim sistemom Javnom komunalnom preduzeću Čisto d.o.o. Doboj Istok dodijeljeno je 23.359, 00 KM.

Javnom preduzeću 9. septembar d.d. Srebrenik za projekat termičke izolacije upravne zgrade dodjeljeno je 25.920, 00 KM, a za Proširenje područja organizovanog skupljanja otpada JP Komunalno d.o.o. Banovići odobrene su 33.864, 00 KM.

Za nabavku specijalnog vozila za prikupljanje otpada radi proširenja organiziranog prikupljanja otpada sa šireg područja općine Gradačac JKP Komunalac d.d. Gradačac je odobreno 38.000, 00 KM, a za JKP Komunalno d.d. Živinice za realizaciju projekta selekcije otpada na području općine Živinice odobreno je 34.336, 00 KM.

„Svjesni smo da su ova sredstva nedovoljna za kompletnu realizaciju projekata koji su ove godine kandidirani, te se nadamo da ćemo slijedeće godine biti u prilici da u Budžetu Tuzlanskog kantona za ove namjene planiramo značajniji iznos sredstava“ istakla je u svom obraćanju ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Senija Bubić, koja je u ime Ministarstva i potpisala današnje ugovore.

Inače Programom raspodjele namjenskih sredstava Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2011. godinu za subvencije javnim preduzećima predviđeno je ukupno 400.000 KM. Obzirom da su u prvom krugu raspodjele namjenskih sredstava dodijeljene 243.728 KM, Ministarstvo je ponovno raspisalo Javni poziv za dodjelu sredstava javnim preduzećima koja imaju sjedište, obavljaju djelatnost na području TK na koji je pristiglo 14 prijava. Utvrđeno je da u 8 prijava nije dostavljena potpuna dokumentaciju u skladu sa Javnim pozivom, a da jedna prijava nema pravo učešća, te nisu uzete u razmatranje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK