TUZLARIJE - BILTEN TK

20.09.2011.
Održana zajednička sjednica Vlade FBiH i Vlade TK
˝Konjuh˝ bez rješenja, petlja do 1. novembra, četiri trake do bolnice ˝Kreka˝ iduće godine


U Hotelu Tuzla danas je održana zajednička sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Tuzlanskog kantona. Nakon pozdravnog obraćanja premijera TK Seada Čauševića, pristupilo se realizaciji dnevnog reda.



Predstavnici kantonalnog i federalnog nivoa vlasti danas su razmatrali stanje i mogućnosti razvoja elektroenergetskog sektora na području Tuzlanskog kantona. S tim u vezi razgovarano je o izgradnji zamjenskog bloka u Termoelektrani Tuzla, izgradnji nove termoelektrane na području općine Banovići, te pripremi rudnika uglja na području TK za uredno snabdijevanje novih blokova, kao i o pitanju rekultivacije rudarskog zemljišta. Osim već poznate činjenice da nema više vremena za odlaganje izgradnje zamjenskih kapaciteta, novost je da je spomenuta potreba preispitivanja kvaliteta uglja i rezervi koje posjeduje Tuzlanski kanton.


Jerko Ivanković-Lijanović i Sead Čaušević


Razmatranje pitanja koncesija za ugalj i so, raspodjele naplaćenih sredstava od ekoloških taksi, te pitanja izgradnje autoputa Orašje - Tuzla – Žepće i ekološka zaštita jezera Modrac, takođe su bila na dnevnom redu današnje sjednice.

- Uspjeli smo usaglasiti pitanje nadležnosti oko dodjele koncesija. Naš stav je bio da ugalj i so, inače važni resursi Tuzlanskog kantona, treba da ostanu u upravljačkim rukama kantona koji će upravljati koncesijama za ove dvije mineralne sirovine, istakao je Željko Knežiček, kantonalni ministar industrije, energetike i rudarstva.

Iako je premijer Čaušević izjavio kako ga je ohrabrila informacija da je gradnja brze ceste Tuzla - Orašje u vrhu prioriteta Vlade FBiH, treba reći da su to govorile i prethodne vlade i da je brza cesta već godinama samo u planovima.

U okviru zadnje tačke zajedničke sjednice razgovarno je o trenutnom stanju i aktivnostima na rješavanju problema u DD "Konjuh" Živinice, ali bez konkretnog rješenja u smislu davanja garancija za kredit "Konjuhu". Kao razlog su navedena zakonska ograničenja u pogledu zaduživanja budžeta i činjenica da se radi o privatnoj firmi ali je iskazana spremnost da obje vlade pomognu u skladu sa zakonskim mogućnostima u okviru mjera koje budu predložene od ranije formiranog ekspertnog tima.


- S obzirom da su radnici ovog preduzeća vlasnici 60 posto ovog preduzeća jasno je da ne mogu očekivati novčanu pomoć iz kantonalnog budžeta. Rješenje problema u ovom nekadašnjem gigantu vidimo u dogovoru između dvije radne grupe koje će uvažiti potrebe radnika, ali i vlasti. Radnici moraju biti svjesni da je u pitanju proces koji se ne može riješiti kratkotrajnim mjerama, naveo je Sead Čaušević, premijer TK.


Vlada TK


Sjednica je bila zatvorenog tipa, predstavnici medija nisu bili u mogućnosti da prate tok sjednice. Na press konferenciji održanoj nakon sjednice rečeno je da se završetak petlje na Šićkom očekuje do 1. novembra 2011. ali i da se ne zna kada će biti izgrađene četiri saobraćajne trake od petlje do bolnice "Kreka". Novi podatak je da je od potrebnih 20 miliona obezbijeđeno 13 miliona KM, te da bi ostatak sredstava trebao biti obezbjeđen budžetom FBiH za 2012. godinu.


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine



Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević zadovoljan je održanom sjednicom i očekuje još bolju saradnju


Predstavnici Vlade Federacije Tuzlanskog kantona ovom sjednicom završili su svoju dvodnevnu radnu posjetu Tuzlanskom kantonu.

S.M.